Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest pčela
  • 18.02.2016. 10:00

Europska medonosna pčela glavni prenositelj bolesti

Bolest koja desetkuje pčele u svijetu potječe iz Europe, a za njeno širenje odgovorni su ljudi, zaključili su britanski i američki istraživači.

  • 1.410
  • 64
  • 0

Bolest koja desetkuje pčele u svijetu potječe iz Europe, a za njeno širenje odgovorni su ljudi, zaključili su britanski i američki istraživači, a prenosi Euractiv. Istraživanje je pokazalo da je širenje bolesti deformiranih krila u svijetu rezultat trgovine i premještanja košnica zbog oprašivanja kultura prije nego prirodni fenomen.

Postoji trend smanjenja kolonija pčela

U svijetu postoji trend smanjenja kolonija pčela čiji uzroci nisu u potpunosti razjašnjeni. Kao razlozi se za sada navode korištenje insekticida, masovan uzgoj samo nekoliko vrsta usjeva i bolesti koje pogađaju pčele. Virus koji izaziva bolest defomiranih krila često na pčele prenosi parazitska grinja Varroa. Iako je ovaj virus uobičajen, simptomi bolesti su češći kod populacija pčela zaraženih ovim parazitom.

Pandemija je rezultat trgovine i premještanja košnica

Istraživači Univerziteta Exeter u Velikoj Britaniji i Berkeley u Kaliforniji, otkrili su da od europske pčele vrste Apis mellifera nesumnjivo vode slučajevi bolesti deformiranih krila u košnicama širom svijeta. To ukazuje da je pandemija rezultat trgovine i premještanja košnica zbog oprašivanja kultura prije nego prirodni fenomen, ocijenili su istraživači. Virus i parazit varoa odvojeno ne predstavljaju veliku opasnost za pčele, ali zajedno čine smrtonosnu kombinaciju koja je doprinijela nestanku miliona domaćih pčela u proteklih nekoliko desetljeća. Varoa se hrani larvama, dok virus deformiranih krila ubija pčele, što zadaje dvostruki udarac populaciji pčela.

"Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da su europske pčele izvor širenja smrtonosne kombinacije virusa deformiranih krila i varoe", kaže jedna od autorica studije Lena Vilfert sa Univerziteta u Exeteru. Prema njenim riječima, studija pokazuje da je "širenje te razorne kombinacije u velikoj mjeri djelo ljudi, jer bi se, da je riječ o prirodnom fenomenu, moglo očekivati prenošenje među zemljama koje su blizu jedna drugoj, što nije slučaj", rekla je ona.

U prilog tome je navela da slučajevi virusa koji izaziva deformaciju krila kod pčela na Novom Zelandu vode porijeklo iz Europe. "To ide u prilog teoriji da je uzrok pandemije to što ljudi premještaju pčele", ocijenila je ova znanstvenica. Istakla je da je potrebno postaviti "stroga ograničenja za premještanje košnica čak i ako nisu zaražene varoom". Ova znanstvenica ističe da je potrebno da pčelari poduzmu neophodne mjere kako bi iskorijenili parazite iz košnica jer i divlji insekti oprašivači mogu biti zaraženi virusom.

Bolest pčela krenula iz Europe

Istraživači su analizirali uzorke slučajeva bolesti deformiranih krila iz cijelog svijeta sa pčela i grinje varoe, a rezultati su objavljeni 5. februara u naučnom časopisu Science. Utvrdili su da se epidemija širila iz Europe u Sjevernu Ameriku, Australiju i Novi Zeland. U izvjesnoj mjeri bilo je i širenja u oba pravca između Europe i Azije, ali ne i između Azije i Australije i pacifičkih zemalja i pored geografske blizine. Ispitane su i druge vrste pčela, bumbara i grinja ali je zaključeno da je europska medonosna pčela glavni prenositelj bolesti.

Smanjenje kolonija pčela u svijetu

U svijetu postoji trend smanjenja kolonija pčela čiji uzroci nisu u potpunosti razjašnjeni. Često se takav trend pripisuje korištenju insekticida ili masovnom uzgoju nekoliko vrsta usjeva, ali i varoi. Veliko smanjenje broja pčela, koje imaju važnu ulogu u oprašivnaju biljaka, imalo bi ozbiljne posljedice na raznolikost biljnih i životinjskih vrsta, poljoprivredu i privredu u svijetu, upozoravaju znanstvenici.

Foto:bigstockphotos.com;Mousedeer


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Pčele Bolest Istraživanja Europska medonosna pčela Premještanje košnica Smanjenje kolonija Varoa Parazitska grinja Bolest deformiranih krila