Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 21.04.2022. 18:00

EU će ograničiti pesticid sulfoxaflor na zatvoren prostor?

Sulfoxaflor je odobren u EU 2015., a stvoren je kao alternativa kontroverznoj klasi pesticida poznatih kao neonikotinoidi zbog problema s uništavanjem pčela

Foto: Depositphoto/SV_Production
  • 82
  • 39
  • 0

Zbog djelovanja na pčele Evropska komisija odlučila je ograničiti pesticid Sulfoxaflor na upotrebu samo u zatvorenom prostoru, ali taj potez nije dobro prošao u SAD-u, izvještava Euractiv.

Sulfoxaflor je odobren u EU 2015. godine, proizveo ga je agrohemijski gigant Corteva. Stvoren je kao alternativa kontroverznoj klasi pesticida poznatih kao neonikotinoidi zbog problema s uništavanjem pčela.

Do ograničenja je došlo nakon što je Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) otkrila da se informacije o uticaju na ove insekte smatraju nedovoljnim da bi njihova opstojnost bila sigurna.

Ugroženi bumbari i solitarne pčele

Evropska komesarka za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides rekla je da je zaštita oprašivača od štetnih pesticida od najveće važnosti za budućnost planete i djece. Navela je da će štetni hemijski pesticidi ili biti zabranjeni ili će njihova upotreba biti ograničena.

"Naučni zaključci EFSA-e pokazuju da upotreba sulfoksaflora na otvorenom može biti štetna za bumbare i solitarne pčele. Sada se moraju poduzeti mjere kako bi se njegova upotreba ograničila samo na zatvorene prostore", rekla je Kyriakides.

Nedovoljno je informacija o uticaju sulfoxaflora (Foto: Depositphoto/TesAnka)

Na potezu je izvršna vlast EU

SAD su poslale žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), koja je dužna da odobri ograničenje, tvrdeći da zbog njegove široke upotrebe u SAD-u neće moći izvoziti robu za koju se koristi.

Zvaničnik Evropske komisije je rekao da prijedlog ne mijenja maksimalne razine ostataka (MRL), a to je najviši nivo rezidua pesticida koji se zakonski toleriše u ili na hrani ili pak hrani za životinje kada se oni pravilno koriste, a koji su trenutno primjenjivi. 

Prijedlog predviđa mogućnost da zemlje članice daju tzv. grace periode za stavljanje na tržište i korištenje postojećih zaliha sredstava za zaštitu bilja koja sadrže sulfoksaflor za spoljnu upotrebu nakon izmjene ovlaštenja. Poslije njihovog isteka, razmatraće se revizija postojećih MRL.

Isto se očekuje i za flupyradifuron?

Pesticide Action Network Europe (PAN Europe), koja je snažno lobirala protiv njenog prvobitnog odobrenja, je pozdravila najavu ograničenja.

"Još 2015. godine bilo je jasno da ova materija predstavlja ogroman rizik za oprašivače u EU", rekao je Martin Dermine, službenik za politiku zaštite okoliša i zdravlja u PAN Evrope. On se nada da će odluka biti presedan za još jedan pesticid u istoj kategoriji, flupyradifuron, za koji je EFSA već upozorila da bi mogao biti štetan za divlje pčele. Dermine je pozdravio odluku da se krene dalje sa zabranom upotrebe na otvorenom, rekavši da to daje signal industriji pesticida da prestanu s proizvodnjom i prodajom onih koji su toksični za pčele u EU.

Proizvođači pak ističu da su ispunili sve uslove koji su pred njih bili postavljeni kada je u pitanju proizvodnja sredstva za zaštitu bilja i utjecaj na oprašivače. Naveli su da ova odluka sugeriše da i proizvodi koji ispunjavaju zahtjeve zakonodavstva EU podliježu otkazivanju iz sumnjivih političkih razloga.


Tagovi

Evropska Komisija Evropska Unija Pesticid Sulfoxaflor Pčele Zaštita pčela Flupyradifuron Neonikotinoidi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.