Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU pčelarstvo
  • 26.01.2018. 11:30

EU će od 2021. povećati finansiranje pčelarstva?

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropskog parlamenta usvojio je izvješće pod nazivom "Mogućnosti i izazovi za pčelarski sektor EU-a".

Foto: Pixabay/stevepb
  • 286
  • 56
  • 0

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj na svojoj je sjednici održanoj u utorak, 23. januara 2018. usvojio izvješće pod nazivom "Mogućnosti i izazovi za pčelarski sektor EU-a" mađarskog zastupnika Norberta Erdősa (EPP). Europarlamentarka Marijana Petir podnijela je na izvješće ukupno 43 amandmana uz podršku kolega iz EPP-a te su svi amandmani usvojeni (dio kroz kompromisne amandmane, a dio samostalno).

Najveći naglasak Petir je stavila na zahtjev za povećanim finansiranjem pčelarskog sektora, osiguranje kvalitetnog meda za potrošače te zaštitu pčelinjih zajednica.

76% proizvodnje hrane zavisi od oprašivanja

"Evropska unija shvatila je važnost pčelarstva koje je sastavni dio evropske poljoprivrede i za više od pola milijuna građana Unije predstavlja izvor glavnoga dohotka ili dodatne zarade. Čak 84% biljnih vrsta i 76% proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele, a koje također pomaže u održavanju ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti“, rekla je Petir, koja je ujedno i članica radne grupe Evropskog parlamenta za pčelarstvo i zdravlje pčela koja djeluje u sklopu Intergrupe Evropskog parlamenta za klimatske promjene, biološku raznolikost i održivi razvoj.

Uvesti jasno označavanje meda

Uvozimo 25% meda (Foto: Pixabay/stevepb)

Petir objašnjava da je ključni problem evropskog pčelarstva veliki uvoz patvorenog meda, posebice iz Kine, što je između ostalog prepolovilo cijenu meda u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Bugarskoj, Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj. EU uvozi čak 25% meda zbog čega su pčelari u teškoj situaciji, a potrošači zbog lošeg uvezenog meda i postojećih propisa nisu dobro informirani što zapravo kupuju.

Ona smatra da zbog toga Komisija treba izmijeniti Direktivu o medu i uvesti jasno označavanje meda navođenjem na etiketi zemlju ili zemlje iz kojih potječu vrste meda korištene u proizvodnji konačnog proizvoda te navođenjem tih zemalja redoslijedom koji odgovara omjerima korištenim u konačnom proizvodu.

Poduprijeti ekološku uslugu pčela kao oprašivača

Zastupnica Petir zatražila je uključivanje potpora za pčelare po pčelinjoj zajednici što je rezultiralo usvajanjem kompromisnog prijedloga kojim se poziva Evropsku komisiju da u budućoj poljoprivrednoj politici, po mogućnosti već od 2021. poveća finansiranje pčelarstva na način kojim bi se adekvatno poduprla važna ekološka usluga pčela kao oprašivača.

Taj bi se sustav potpore trebao odnositi na mikropoduzeća, mala i srednja poduzeća te bi morao posebno poduprijeti aktivnosti tih gospodarskih subjekta u prekomorskim područjima i na otocima. Također je usvojen zastupničin prijedlog da se uključi novi sistem izravne potpore za pčelare po pčelinjoj zajednici.

Razvoj novog posebnog lijeka za pčele

Usvojen je i prijedlog da Komisija objavi poziv na natječaj s odgovarajućim poticajnim bespovratnim sredstvima za razvoj novog posebnog lijeka za pčele i da se što prije preduzmu potrebni koraci kako bi se očuvala populacija divljih pčela u EU koja se trenutačno sve više smanjuje te da se upotrijebe sva moguća sredstva za zaštitu lokalnih i regionalnih vrsta pčela od nepoželjnog širenja naturaliziranih ili invazivnih stranih vrsta u EU, biljaka ili nametnika koji izravno ili neizravno utiču na oprašivače.

Identificirati, zabraniti, istraživati

Zastupnica Petir također je zatražila bolju sljedivost meda na način da se med mora moći identificirati i klasificirati prema biljnom porijeklu u cijelom lancu opskrbe počevši od košnice pa sve do potrošača, neovisno od toga je li uvezen ili nije, osim u slučajevima izravne prodaje meda od strane proizvođača kupcu.

84% biljnih vrsta i 76% proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju pčela (Foto: Pixabay/HOerwin56)

Za pčelare i potrošače osobito je važan usvojeni amandman kojim se poziva Komisija da zabrani korištenje aktivnih tvari u pesticidima, uključujući neonikotinoide, za koje je znanstveno dokazano da su opasne za zdravlje pčela. S obzirom na ubrzanje znatnog uvoza kineskoga meda tijekom proteklih petnaest godina, otkupnu cijenu meda nižu od stvarnih proizvodnih troškova u EU i lošu kvalitetu uvoznog meda koji nije prirodan već je dobiven "manufakturnom proizvodnjom" zastupnica Petir je predložila Komisiji da počne istraživati praksu određenih kineskih uvoznika kako bi se, ako je to moguće, pokrenuo antidampinški postupak.

Usvojen je i prijedlog državama članicama da potiču uporabu pčelarskih proizvoda kao što su pelud, propolis ili matična mliječ u farmaceutskoj industriji pomoću svih sredstava kojima raspolažu.

20. maja Svjetski dan pčela?

Amandmanima se traži od Komisije i da se na odgovarajući način zajamči osnovno i strukovno obrazovanje za pčelare te da se 20. maja proglasi Svjetskim danom pčela.

Potrebno je osigurati da pčelari posluju u skladu s uslugama koje pružaju te da to čine odgovorno i profesionalno kako bi se mogli suočiti s izazovima kao što su klimatske promjene, prirodne katastrofe, smanjenje broja pašnjaka za pčele i velika administrativna opterećenja u nekim državama članicama.

Foto: Pixabay/BusinessHelper


Tagovi

Marijana Petir Svjetski dan pčela Patvoreni med EU pčelarstvo Norbert Erdős Finansiranje pčelarstva


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.