Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvješće
  • 04.08.2020. 18:00

EFSA objavila najnovije izvješće o smrtnosti oprašivača uzrokovanoj pesticidima

Izvješće koje je objavila Evropska agencija za sigurnost hrane temelji se na najvećem sustavnom prikupljanju dokaza o stopi smrtnosti ikada provedenom i obuhvaća tri skupine oprašivača, pčele, bumbare i solitarne pčele.

Foto: Depositphotos/thaka11
  • 87
  • 107
  • 0

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavila je sveobuhvatnu analizu dostupnih znanstvenih dokaza o smrtnosti pčela uzrokovanoj pesticidima.

Objavljeno izvješće temelji se na najvećem sustavnom prikupljanju dokaza o stopi smrtnosti ikada provedenom i obuhvaća tri skupine oprašivača, pčele, bumbare i solitarne pčele.

Podsjećamo, u martu 2019. Evropska komisija ovlastila je EFSA-u da korigira i nadopuni svoje smjernice o procjeni rizika sredstava za zaštitu bilja koji oni imaju na pčele. 

Glavni izvori podataka u istraživanju bili su sustavni pregled literature i anketiranje pčelara iz nekoliko zemalja Evropske unije. 

Najveća stopa smrtnosti kod medonosnih pčela

Raspoloživi skup podataka za pčele bio je dovoljno velik da može izvući prilično snažne zaključke, barem o rasponu dnevnih stopa smrtnosti, tvrde iz EFSA-e.

Za analizu su uzete tri skupine, a to su medonosne pčele, pčele koje oprašuju krmno bilje i one u košnici. Kao što se i očekivalo, medonosne pčele pokazale su najveću dnevnu smrtnost, uvijek preko 5%, a većinom između 10-12%.

Revizorski sud EU: Mjere za zaštitu pčela i drugih oprašivača uglavnom neučinkovite

Smrtnost druge skupine iznosila je oko 5,3%, a u nekim slučajevima kretala se i više. One u košnici imale su najmanju smrtnost većinom oko 3-4%, a negdje je znalo biti i do 6%.

Također, kako se i predviđalo, ugibanje pčela najviše je bilo u razdoblju proljeća i ljeta, dok je u zimi, za vrijeme neaktivnog razdoblja, smrtnost bila promjenjiva. 

Zemni bumbar ima najmanju smrtnost

Izvješće za bumbare bilo je malo teže napraviti. Različite tipologije podataka rezultirale su skupljanjem vrlo raštrkanih informacija pa se baš i nisu mogli izvesti snažni zaključci. Ipak, podaci su bili dovoljni za definiranje raspona stope smrtnosti. 

Zemni bumbar (Bombus terrestris) pokazao je najnižu dnevnu smrtnost, prosječno oko 2%, dok su ostale vrste poput običnog bumbara (B. Pascuorum), Bombus lucorum i bumbar kamenjar (B. Lapidarius) bila puno veća, prosječno negdje 6%. Uspjeh prezimljavanja bio je kod svih vrsta oko 44%.

Solitarne pčele

Što se tiče solitarnih pčela, podaci su uzeti od četiri vrste od kojih tri pripadaju obitelji Megachilidae (Osmia rufa, Osmia cornuta i Megachile rotundata), a jedna (Lasioglossum fratellum) pripada obitelji Halictidae.

Dnevna stopa smrtnosti kod ovih je pčela približno bila oko 5% što se podudara i sa zadnjim podacima iz 2013. godine. Također, za neke vrste moguće je bilo utvrditi smrtnost tokom zime, a kod nekih zbog nemogućnosti pronalaska podataka to nije bilo moguće. Tako je za L. fratellum utemeljena na ograničenom broju pčela i iznosila je 29%, a ukupna smrtnost za Osmia cornuta varira između 13,6% i 34,7%, navodi Agencija.

Nakon savjetovanja i radionica u kojima su sudjelovali menadžeri rizika iz država članica EU, radna skupina EFSA-e predložila je četiri moguća pristupa definiranju specifičnih ciljeva zaštite oprašivača, a menadžeri sada, nakon objavljenog izvješća moraju odlučiti koji pristup treba koristiti, odnosno odrediti što se treba zaštititi i u kojoj mjeri. 


Tagovi

EFSA Pesticidi Mednonosne pčele Bumbar Samotne pčele Dnevna smrtnost Izvješće


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.