Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekoviti preparati
  • 21.08.2020. 17:15
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Sokolac

Dragan Batinić - Za dobar proizvod ni poštarina od 60 evra nije skupa

Pčelarski centar "Batinić" bavi se proizvodnjom pčelinjih proizvoda - meda, voska, polena, propolisa, matične mliječi, ali i plantažnim uzgojem bilja, te proizvodnjom preparata na bazi ljekovitog bilja.

Foto: Arhiva Dragana Batinića
  • 1.165
  • 211
  • 0

Među štandovima na ovogodišnjem Sajmu vina i meda u Trebinju, brojem proizvoda, ali i gužvom koja se oko njega stvarala, posebnu pažnju privlačio je štand Dragana Batinića iz Sokoca, vlasnika Pčelarskog centra "Batinić". Redovan je gost ovog, ali i brojnih drugih sajmova u regionu jer u njima vidi način da direktno dopre do svojih kupaca.

"Ovdje smo izložili paletu proizvoda medno - biljne mješavine. Imamo proizvode za jačanje imuniteta, za probleme sa prostatom, jetrom, praparat romamed 2 koji je možda trenutno i najtraženiji, kao i sirupe od mladih iglica četinara i drugog bilja u kombinaciji. Tu su i propolis sprejevi sa ljekovitim biljem te razne kreme za lice - od nevena, smilja, divlje ruže, biljna ulja, melemi, losioni. Počeli smo i da proizvodimo sredstva za dezinfekciju", navodi ukratko naš sagovornik.

Bogato iskustvo i povjerenje kupaca

Kad bi nabrojao sve šta proizvodi, trebalo bi mu znatno više vremena jer je ponuda njegovog Pčelarskog centra zaista dugačka.

"U prosjeku pravimo oko 80 proizvoda, a dosta radimo po narudžbini, pošto mi proizvodimo sve te sirovine. Recimo imamo 60 vrsta macerata biljnih ulja. Sarađujemo sa doktorkom u Beogradu koja uzima od mene ta biljna ulja i pravi različite kombinacije po ruskim recepturama. Da spomenem samo ulje majčine dušice i kantariona. Sve te preparate mi proizvodimo kako bismo mogli praviti kreme, a mogu da se koriste i za unutrašnju upotrebu", objašnjava Batinić.

Pčelar Samir Baralija apiterapijom pomaže u liječenju brojnih bolesti

U ovom poslu je skoro tri decenije, a sa prvim košnicama krenuo je davne 1991. godine. Posao se postepeno širio, u kombinaciji pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja.

"U porodici moje supruge pčelarstvo je tradicija. Imali su pčele a supruga je inače diplomirani inženjer tehnologije. S druge strane, moji korjeni su iz Hercegovine, uvijek sam volio bilje i cvijeće tako se to sve poklopilo i krenuli smo. Registrovali smo tu djelatnost pa se svi porodično sad bavimo time. Kćerka je magistar farmacije a ja sam završio za apiterapeuta. Imamo bogato iskustvo u proizvodnji ovih preparata i stekli smo veliko povjerenje kupaca", kaže nam ovaj proizvođač. 

Proizvode i razne kreme za lice

Osvojili su sve kontinente 

Nema kontinenta gdje proizvodi ove porodice nisu stigli, a i potrošači su zadovoljni, što je najvažnije, kako kaže. Ključno je imati kvalitet. Do povjerenja kupaca ne stiže se preko noći. Treba dosta znanja, učenja i truda.

"Ja imam dosta literature. Morate pratiti i sajmove i razna predavanja, kongrese, seminare da bi stalno biti u toku. Za vrijeme korone mi smo slali u Ameriku, Austriju, Grčku naše preparate. Šaljemo dosta i poštom, iako je skupa poštarina - recimo 60 evra za Ameriku samo za  šest teglica smjese romameda 4, ali ljudi znaju koliko je korisna pa im poštarina nije ni važna već samo da dobiju smjese", kazao nam je Dragan.

Trud i rad im se ipak isplati

Medne mješavine su najtraženije zbog njihovog pozitivnog uticaja na imunitet. Traže se dosta i romabronhi sirup od četinara i ljekovitog bilja kao i propolis sprej sa ljekovitim biljem, objašnjava ovaj pčelar. Od kozmetike, tražena je krema od smilja, divlje ruže i razni melemi.

Trenutno ima oko stotinjak košnica, a osim pčelarstava, bavi se i plantažnim uzgojem bilja te sakupljanjem samoniklih ljekovitih vrsta i šumskih plodova na području Romanije i Hercegovine.

Kvalitet je najvažniji jer se do povjerenja kupaca ne stiže preko noći

"Dosta tu ima posla i obaveza. Radno vrijeme je čitavih 24 sata. Svi smo tu uključeni, cijela porodica. Pored supruge i kćerke, tu su i sin i snaha. Nas pet je stalnih radnika, a sezonce angažujemo ljeti tokom berbe i sakupljanja ljekovitog bilja. Sve kad se pogleda, isplativo je ovo što radimo ali za svaki posao treba vremena i strpljenja. Potrebno je biti uporan i raditi na kvalitetu. Ne možete lagati mušterije, povjerenje stičete godinama a obraz izgubite za minutu. Ne može se odmah očekivati ni ne znam kakva dobit, sve to dolazi polako", zaključuje pčelar.

Najbolja reklama je, dodaje, kad vaš proizvod nekom pomogne i on vas preporuči dalje. Ipak, ne može sve svakom ni da pomogne i odgovara, kao i svaki lijek, objašnjava on za kraj. 


Fotoprilog


Tagovi

Dragan Batinić Pčelarski centar "Batinić" Prirodni preparati Biljna ulja Medne mješavine Jačanje imuniteta Ljekovito bilje Pčelinji proizvodi Kvalitet proizvoda


Autorica

Marija Manojlović

Više [+]

Diplomirana novinarka sa višegodišnjim iskustvom rada u medijima. Ljubiteljica prirode i svega što ima veze sa selom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...