Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomor pčela
  • 19.08.2016. 12:00

Dokazali da ubija pčele - 20 godina prekasno!

Agencija za zaštitu okoliša napokon priznala - najpopularniji svjetski pesticid ubija pčele! No, 20 godina prekasno!

Foto: bigstockphoto.com, PPetro
  • 4.089
  • 202
  • 0

Pčele ugibaju u rekordnim (b)rojevima - a sada i Vlada priznaje da je najpoznatiji pesticid barem djelomičan uzrok tome, prenose strani mediji, a o čemu smo već i pisali. Sada su sve oči uprte u Agenciju za zaštitu okoliša, jer odluka uskoro mora biti donešena.

Više od jednog desetljeća, Agencija za zaštitu okoliša je pod pritiskom boraca za zaštitu okoliša i pčelara kako bi ponovno razmotrili odobrenje vrste insekticida - neonikotinoida. Pritisak je na osnovi istraživanja koje predlaže da štete pčelama i drugim oprašivačima čak i u malim dozama.

Predlaže se ograničavanje ili ukidanje upotrebe tih pesticida. Neonikotinoidi su proizvodi najvećih svjetskih kemijskih tvrtki, a upotrebljavaju se svuda, počevši od SAD-a do drugih zemalja i najčešće su korišteni insekticidi u svijetu. 2009. godine, agencija je započela dug, spor proces ponovne procjene njihovog djelovanja. Za to vrijeme, desetine milijuna hektara poljoprivrednih površina je tretirano neonikotinoidima svake godine, a zdravstveno stanje američkih košnica nastavlja se pogoršavati.

Dokazan utjecaj pesticida na zdravstveno stanje pčelinjih zajednica

Studija se fokusirala na utjecaj imidakloprida (koristi se od 1990.) na pčelinje zajednice, a rezultati su bili jasni u toj mjeri da je već ove godine moguće ograničenje njegove upotrebe. Od smanjene proizvodnje meda do manjeg obujma oprašivanja, pčele trpe gubitke čak i u minornim koncentracijama pesticida, navode iz EPA. Najizloženije su kažu, pčele na usjevima pamuka i citrusa koji su tretirani imidaklopridom.

Studija je sada fokusirana na utjecaj pesticida na druge vrste kao što su ptice, leptiri i beskralježnjaci. Ova problematika se planira razriješiti u 2016/2017, kako stoji na stranicama EPA-e, a cilj je zabraniti upotrebu pesticida u vrijeme cvatnje te zaštititi pčele na sve moguće načine.

Korištenje sukladno uputama

Stav Udruge proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH - CROCPA je sljedeći: "Većina znanstvenika slaže se da postoji više čimbenika smrtnosti pčela, od kojih su glavni paraziti i bolesti. Vrlo mali broj znanstvenika smatra da su neonikotinoidi glavni čimbenici smrtnosti pčela." Industrija ostaje pri svom stajalištu o sigurnosti proizvoda koji sadrže neonikotinoide pod uvjetom da se isti koriste sukladno propisanim uporabama.

Foto: bigstockphoto.com, PPetro


Tagovi

Pomor pčela Pesticidi Utjecaj