Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarni fond
  • 11.05.2018. 09:00

Dodijelit će pomoć malim pčelarima - raspisali javni poziv

Pčelarstvo je osnovna i tradicionalna grana u Hercegovini, a samo na području Trebinja ima oko 500 pčelara.

Foto: Pixabay/Tetzemann
  • 832
  • 40
  • 0

Agrarni fond grada Trebinje raspisao je javni poziv za dodjelu pomoći pčelarima sa ovog područja. Oni koji ispune uslove poziva, dobit će po pet paketa pčelarske opreme vrijednosti oko 500 KM. Pomoć je namijenjena malim proizvođačima, koji ne ostvaruju pravo na druge podsticaje, kako bi se pružila podrška pčelarenju i stvorili uslovi za proširenje ove djelatnosti.

Podrška poljoprivrednim proizvođačima na početku proizvodnje od presudnog je značaja. Posebno, ako se radi o djelatnosti koja nosi mnogo rizika - poput pčelarstva. Kompleti pčelarske opreme i košnice omogućiće pčelarima sa malim brojem društava da prošire svoje pčelinjake, navodi RTRS

Kompleti vrijedni do 500 KM

"Ovo je pomoć za male pčelare koji počinju da pčelare sa svega 20 društava i ne ostavruju pravo na subvenicje ministarstva. Ovo je prilika da se pčelarstvo u Trebinju dodatno ispromoviše. I tih pet kompleta vrijednosti 400-500 KM značit će mnogo", rekao je Obrad Ninković, predsjednik Udurženja pčelara "Leotar" Trebinje.

Agrarni fond će u prvom pozivu dodijeliti pakete za 20 pčelara. To je, ističu, tek početak podrške ovoj grani poljoprivrede. Otvaranjem Hercegovačke kuće- prodavnice autentičnih proizvoda - osiguran je plasman za proizvode svih registrovanih proizvođača.

Na jesen košnice za još 20 pčelara

"Pčelerski paketi od 5 košnica LR lipovo drvo sada će podržati 20 poljoprivrednih proizvođača, a na jesen još 20. Ovo je prvi put da se provodi ovakav program podrške", naglašava Veselin Dutina, direktor Agrarnog fonda Trebinje.

Pčelarstvo je osnovna i tradicionalna grana u Hercegovini, a samo na području Trebinja ima oko 500 pčelara. Tek njih stotinjak je registrovano i učestvuju u radu pčelarskih udruženja. Namjera lokalne uprave je da kroz sisteme podsticaja i brige za ovu djelatnost obezbijedi uslove ne samo za opstanak, nego i proširenje.

Javni poziv možete preuzeti u dokumentu ispod članka.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Agrarni fond Trebinje Pčelarstvo Pčelarski paket Javni poziv Obrad Ninković Veselin Dutina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]