Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Općina Vogošća
  • 05.06.2018. 13:45

Dijele košnice s rojevima i pratećom opremom mladim i budućim pčelarima

Projekat se odnosi na dodjelu košnica, odnonso rojeva pčela novim pčelarima i to po pet košnica sa svom pratećom opremom. Pčelari sufinanciraju projekat sa 10 posto učešća.

Foto: Pixabay/pellegrinifarmgirl
  • 5.144
  • 377
  • 1

Projekt podjele košnica s rojevima pčela i pratećom opremom, realizira se u suradnji s Općinom Vogošće, a namijenjen je onima koji se žele baviti pčelarstvom, proizvodnjom meda i proizvoda od meda, a takvih je na tom području dosta.

Ondje su registrirana i dva udruženja pčelara koja kroz svoje aktivnosti nastoje unaprijediti ovu poljopriverdnu granu. Udruženje poljoprivrednika općine Vogošća, kako bi pomogli razvoju pčelarstva, ove godine u suradnji s Općinom Vogošća raspisat će Javni poziv za podjelu košnica i prateće opreme i to pčelarima koji su se tek počeli baviti pčelarstvom ili onima koji namjeravaju postati pčelarima. 

"Udruženje poljoprivrednika potpisalo je sporazum s Općinom Vogošća koja sufinancira ovaj projekat u vrijednosti 15.000 maraka. Projekat se odnosi na dodjelu košnica, odnonso rojeva pčela novim pčelarima i to po pet košnica sa svom pratećom opremom. Znamo da je ova godina malo bolja za pčelare pa se nadamo da su i rojevi zdraviji i da će mladi pčelari dobiti dobre rojeve", kaže Muhamed Softić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Općine Vogošća. 

"Projekat smo zamislili za one koji nemaju pčela ili imaju maksimalno četiri do pet košnica kako bi ih potaknuli da se bave pčelarstvom jer, moramo spriječiti nestajanje pčela. Deset budućih pčelara će ovim projektom dobiti priliku baviti se pčelarstvom uz sufinanciranje", istaknuo je Softić zaključivši kako pravo na učešće na Javni poziv imaju svi mladi pčelari koji prvenstveno imaju uslove da se bave pčelarstvom i da sufinanciraju projekt sa oko 10 posto, odnosno 150 KM. 


Tagovi

Općina Vogošća Udruženje poljoprivrednika Muhamed Softić Javni poziv Podjela košnica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.