Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 18.11.2019. 13:30
  • Sarajevsko-romanijska regija, Republika Srpska, Višegrad

Članovi im prevremešni pa organiziraju malu školu pčelarstva za početnike

Upravni odbor višegradskog pčelarskog udruženja odlučio je organizovati u zimskom periodu "Malu školu pčelarstva" čiji bi cilj bio proširenje članstva i mogućnost da se mladima pokaže značaj ove vrste poljoprivredne grane kao i važnost pčelinjih proizvoda u svakodnevnoj ishrani i uticaju na poboljšanje zdravlja.

Foto: Marijana Simanić
  • 371
  • 27
  • 0

Udruženje pčelara "Višegrad" počelo je pripreme za projekat "Mala škola pčelarstva" koja će raditi u toku zimskih mjeseci, dok pčele miruju, a zaljubljenici pčelinjih proizvoda i prirode vrše pripreme za narednu sezonu.

Predsjendik ovog Udruženja koje ima oko 60 aktivnih članova, Radoje Tasić kaže da je upavni odbor zaključio da je zadnji čas da se škola orgnaizuje kako bi se podmladilo članstvo.

Mala škola pčelarstva u zimskom periodu

"Analizom starosne strukture članova zaključili smo da se pčelarstvom u višegradskoj opštini bave vremešni ljudi od 40 pa do 90 godina i da među njima skoro i da nema mladih. Proces podmlađivanja članstva i iniciranja mladih da se bave pčelarstvom u ovom za to veoma pogodnom kraju traje sporo ili nikako. Mnogi smatraju da je pčelarstvo hobi za penzionere koji tim korisno troše slobodno vrijeme i stvaranju dodatna sredstva za dopunu kućnog budžeta", kaže Tasić.

Najstariji pčelar u Udruženju pčelara "Višegrad" je Anđelko Draganić

On dodaje da je u toku poziv zainteresovanim za bavljenje pčelarstvom.

"Pozivamo ne samo mlade nego i ljude srednjih godina pa i starije da budu učenici u školi pčelarstva na kojoj će predavači biti čalanovi našeg i susjednih udruženja. Teoretski dio ćemo obaviti u toku zimskih mjeseci, a praktični na proljeće na pčelinjacima kako bi budući članovi upotpunili svoje već stečeno znanje", ističe Tasić.

U Udruženju pčelara "Višegrad" još kažu da već postoji interes mladih koji su podnijeli prijave za školu pčelarstva.

Poziv prvenstveno mladim ljudima

"Ovih dana u saradnji sa Srednjom školom "Ivo Andrić" pokušaćemo da organizujemo sastnke sa učenicima prvih razreda i objasnimo im prednosti pčelarenja i značaj pčelinjih proizvoda za ishranu kao i zdravlje. Četiri godine su dovoljne da mladi steknu početna znanja, nabave solidnu opremu i bar iz hobija se bave pčelarstvom", nadovezuje se Tasić.

Prema njegovim riječima, u višegradskom udruženju je u toku projekat razvoja pčelarstva u organizaciji IFAD-a i opštine.

Udruženje pčelara "Višegrad" ima oko 60 aktivnih članova

Ukoliko se projekt male škole pčelarstva realizuje na vrijeme, postoji mogućnost da budući pčelari dobiju i dio početne opreme za pčelarenje po duplo manjim cijenama  što bi ih dodatno stimulisalo.

Najstariji pčelar u Udruženju pčelara "Višegrad" je Anđelko Draganić. Starina "gazi" 94. godinu i još pčelari na pedesetak košnica.

Anđelkovi leteći farmaceuti spasili mu život dva puta i sad pčelari sa 93 godine

Ovo Udruženje godišnje organizuje manifestacije "Dani višegradskog meda" u avgustu i Međunarodni sajam meda u septembru kad su izlagači i pčelari iz gradova iz Srbije i Crne Gore.

Prije sedam godina stručni časopis za pčelarstvo "BH pčelar" iz Sarajeva proglasio je ovo udruženje najboljim u Bosni i Hercegovini.


Fotoprilog


Tagovi

Pčelarenje Udruženje pčelara Višegrad Mala škola pčelarstva Radoje Tasić Med


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Koliko hrane smo pojeli u 2021. godini?