Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovativne košnice
  • 07.03.2023. 18:00

Cilindrične košnice donose revoluciju u pčelarstvu?

Svojim dizajnom podsjećaju na šuplje deblo, a svaki dio se lako može zamijeniti

Foto: Facebook/HIIVE
  • 453
  • 44
  • 0

Revoluciju u pčelarstvu sa košnicama cilindričnog oblika donose dva mlada njemačka preduzetnika, Philip Potthast i Fabian Wischmann koji su 2021. godine osnovali start-up Hiive u Berlinu.

Simulira prirodne uslove

Jedinstvene košnice svojim dizajnom podsjećaju na šuplje deblo i simuliraju sličnu mikroklimu. Razvoj konačnog proizvoda je trajao tri godine. Poseban platneni vodootporni prekrivač i izolaciona obloga na bazi gline i drveta daju i do 3,4 puta efikasniju zaštitu.

Pčelinja zajednica je zaštićena od djelovanja vjetra, kiše, snijega i sunčevih zraka. 

Praćenje stanja mobitelom

Nadzor nad svakom košnicom možete imati 24 h. Naime, u unutrašnjosti se nalaze senzori koji omogućuju da putem mobitela pratite stanje. Pregled i zamjena se lako obavljaju zahvaljujući modularnom dizajnu i pokretnim dijelovima. Odvojeni su plodište i medište. Popravka je izuzetno laka.

Cjelokupni sistem ima za cilj da pčelama pruži što prirodnije uslove uz što manje ljudske intervencije. Za izradu se koristi samo dva posto drveta u odnosu na klasičan oblik. Cijena košnice je 490 eura.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Košnica Pčelarstvo Cijena košnice Inovativna košnica Cilindrična košnica Prirodni uslovi Inovacija u pčelarstvu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.