• Loši prinosi meda
  • 13.07.2017. 12:00

Cijena meda mogla bi rasti do 20 KM po kilogramu

Razlog visokoj cijeni je kasni mraz koji je uništio i bagrem i agaciju, dvije najjače paše. Pčelari bilježe i velika uginuća pčelinjih zajednica.

Foto: Pixabay/hansben
  • 1.349
  • 100
  • 0

Pčelari u RS bilježe loše prinose meda što bi moglo usloviti cijenu po kilogramu do čak 20 KM. Razlog tome je kasni mraz koji je uništio i bagrem i agaciju, dvije najjače paše. Mnogi su pčelari pokušali popraviti prinose na osnovu lipe, ali zbog loših vremenskih uslova, čak je i tu proizvodnja bila slaba.

Prihranjivanje tokom cijele godine

Da ova medonosna sezona nije zadovoljavajuća, ali je ipak bolja od prethodne, potvrđuje i Radivoje Maksimović, predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, navode nezavisne.

"Imali smo velike gubitke tokom prošle godine, čak u nekim područjima i do 60 odsto prinosa. Ove godine su proljetni mrazevi izazvali oštećenja kod manje medonosnih biljaka. Dosta pčelara u pojedinim opštinama je u lošoj situaciji, morali su tokom cijele prošle godine pa i ove prihranjivati pčele. Prepušteni su sami sebi da se bore", priča Maksimović.

Kaže da su na prinose meda uticala i velika uginuća pčelinjih zajednica.

Cijene definitivno rastu

"Cijene su različite u zavisnosti od područja, ali definitivno rastu. Minimalna cijena iznosi 15 KM po kilogramu, ali ići će do 18, pa čak i 20 KM, zavisi od vrste meda", tvrdi Maksimović.

Prema riječima Jovana Vasilića, predsjednika Udruženja potrošača "Zvono" Bijeljina, mnogi potrošači odluče da uopšte ne kupe med kada na rafama vide cijene. Radovan Stevanović, pčelar iz Zvornika, kaže da su i na njihovom području cijene više u odnosu na prethodnu godinu za dvije-tri marke. Dodaje da problem pčelarima zadaje i lažni med na policama i da kupci treba da paze pri kupovini.

"Vjerujem da su ljudi tokom prošle i ove godine zaradili milione na patvorenom medu, a naši inspektori ništa ne rade povodom toga", tvrdi Stevanović, koji se već 40 godina bavi pčelarstvom.

Foto: Pixabay/hansben


Tagovi

Cijena meda Prinosi meda Med Pčelarstvo Kasni mraz


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi