Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo-Žepče
  • 21.06.2017. 10:00

Četiri generacije Mulabdića uključene u pčelarstvo

80-ogodišnji Mehemed Mulabdić je još 1957. godine nabavio prve košnice pčela te će u narednim decenijama on i njegova obitelj postati istinski zaljubljenici u ovaj posao.

Foto: Facebook obitelji Mulabdić
  • 2.180
  • 97
  • 0

Izreka “Vrijedan kao pčela s pravom se može povezati sa porodicom Mulabdić iz Žepča, gdje su čak četiri generacije ove porodice uključene u pčelartvo, a posao koji rade predstavlja spoj iskustva, znanja i preraspodjele radnih zadataka. Može se reći da primjer porodice Mulabdić predstavlja odličan recept za uspjeh.

Pčelarstvo je njegov uspjeh

Osamdesetogodišnji Mehemed Mulabdić je još 1957. godine nabavio prve košnice pčela te će u narednim decenijama postati istinski zaljubljenik u ovaj posao. Činjenica da se četiri generacije Mulabdića bave pčelarstvom, dokaz je da se trud, rad i organizacija u ovom poslu itekako isplati.

Mulabdići su nadaleko poznati kao jedna od najvrjednijih i najpoznatijih porodica pčelara u BiH.

Podrška porodice je važna

U ovom poslu je jako važna porodična potpora i zajednički rad, trud i učenje što apsolutno ne manjka u ovoj porodici. S obzirom da se pčelarstvom bave već niz decenija, ističu da je njihov posao doživio puni procvat.

Mehemed pamti i jednu od najmedonosnijih godina, 1987. godinu, kada je po jednom društvu u prosjeku imao i do 120kg meda, a u tom periodu je imao čak preko 70 pčelinjih društava. To je, kako ističe, bila godina za pamćenje, a šta je danas uzrok smanjenog prinosa meda, mnogim pčelarima ostaje da odgonetnu. Obzirom da je klimatski tok znatno promijenjen, predpostavlja da su ti uvjeti jedan od glavnih razloga ovog problema.

Birokracija je najeći problem naše države

Povoljni uslovi za pčelarenje i pašu koja je ove godine poranila, mnogim je pčelarima vratila osmijeh na lice i nadu u dobru godinu. Međutim, nagli pad temperatura u martu i aprilu, kao i kasni snijeg dokaz je kako priroda itekako može biti surova.

Kada je u pitanju ispaša, brojni pčelari u BiH imaju kontrolne i digitalne vage raspoređene na livadskim pašnjacima Kupresa te pčelarima daju zeleno svjetlo da je ispaša počela,j er kako pčelari imaju običaj reći, na ispašu se ne ide "na ćoravo".

"Ko jednom zavoli pčelarstvo ne može ostaviti ovaj cijenjeni posao“, kazao je istinski ljubitelj pčelarstva Mehemed Mulabdić.

Važnu ulogu u pčelarstvu igra mehanizacija i model selećeg pčelarstva, koje je u našem, još uvjek nedovoljno umreženom državnom sistemu prilično teško izvodivo. U pitanju je proceduralni dio, odnosno svi neophodni papiri i dokumentacija od veterinarske službe što je od izuzetne važnosti za pčelare koji se ozbiljno bave ovim poslom.

Da je porodica Mulabdić ozbiljan proizvođač meda govore i brojne osvojene medalje za kvalitet meda. Prvu zlatnu medalju za bagremov med osvojili su 2003. godine u Sarajevu, na Sajmu pčelarstva i pčelarske opreme.

Ne preostaje nam ništa drugo nego da porodici Mulabdić poželimo puno uspjeha i još brojnih medalja za njihov rad, trud i zalaganje.

Foto: Facebook obitelji Mulabdić


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Mulabdić Paša pčela Žepče Med Seleće pčelarstvo Pčelarstvo u BiH


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".