Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bumbari oprašivači
  • 31.03.2019. 16:00

Bumbari bolji od pčela za oprašivanje dinja i lubenica?

Bumbari oprašuju cvjetove i za vrijeme oblačnih dana, bez obzira na kišu ili vjetar dok pčele u takvo vrijeme prestaju sa oprašivanjem i traže utočište u košnici. 

Foto: Depositphotos/dpfoxfoto
  • 361
  • 19
  • 0

Koppert, jedna od vodećih kompanija u segmentu proizvodnje pčelinjih košnica podijelila je sa proizvođačima tri razloga zbog kojih bi profesionalni voćari u stakleničkom uzogju dinja i lubenica kao pomoć u oprašivanju trebali koristiti i bumbare, a ne samo pčele.

Naime, bumbari oprašuju cvjetove i za vrijeme oblačnih dana, bez obzira na kišu ili vjetar dok pčele u takvo vrijeme prestaju sa oprašivanjem i traže utočište u košnici, navodi Freshplaza

Takvo prirodno ponašanje pčela može uzrokovati značajne gubitke za proizvođače jer je cratnja lubenica i dinja vrlo kratka, a buduća berba ovisi o tome što se događa tijekom tih nekoliko dana. 

Drugi argument se odnosi na svestranost. Pokazalo se da bumbari rade u mnogo širem temperaturnom rasponu od pčela. "Vrlo su aktivni u oblačnim i kišnim danima, ali mogu letjeti i kada puše vjetar do 65 kiloemtara na sat", kažu predstavnici Kopperta. 

Vrijedno je spomenuti i to da bumbari posjećuju mnogo više cvijeća po minuti od pčela te rado od izlaska do zalaska sunca. "Na kraju dana bumbar će posjetiti dva ili tri puta više cvijeća od pčela", objašnjavaju u ovoj kompaniji za biološku kontrolu gdje su uvjereni da su bumbari samo pojačanje koje proizvođači trebaju da bi osigurali oprašivanje ako se vremenske prilike pogoršaju i pčele prestanu s radom. 

Krajnji cilj je, uostalom, doći do toga da sve biljke donesu plodove, tako da proizvođač može dobiti najveći mogući prihod. 


Tagovi

Bumbari oprašivači Uzgoj dinja Uzgoj lubenica Pčele


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.