• Zaštita izvornosti
  • 21.11.2018. 09:30

Boras Kvesić: Pravo na uporabu markice i oznake Hercegovački med imaju svi pčelari od Trebinja do Livna te od Neuma do Konjica

Izvorno Hercegovački med upisan u Svjetski  registar oznaka podrijetla (WIPO) u Ženevi. Pravo na markicu imaju pčelari ukoliko odnesu  svoj med na laboratorijsku analizu, a kojom se potvrde svojstva koja hercegovački med treba sadržavati, ističe Boras Kvesić.

Foto: Udruga pčelara Matica Mostar
  • 644
  • 65
  • 0

Kad je potražnja za nekim proizvodom velika, onda  postoji veliki prostor za manipulaciju i prevaru kupaca.  Potražnja za kvalitetnim hercegovačkim medom je velika što znaju i pčelari iz Pčelarske udruge Matica iz Mostara koji su i ove godine 10. studenog organizirali Međunarodne dane meda, četvrti po redu sajam prodajnog i edukativnog karaktera, a kojemu je ove godine bio glavni cilj promovirati upis oznake podrijetla  Izvorno Hercegovački med  u Svjetski  registar oznaka podrijetla (WIPO) u Ženevi. Sajam su organizirali u suradnji  s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Mostaru, Savezom pčelara Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) i Savezom pčelara FBiH.

Boras Kvesić: Dug je bio put do potvrde izvornosti

"Izvorno hercegovački med  u WIPO  registar upisan  je pod brojem  1100. Upis u ovakav jedan registar nije nimalo lagan. Počeli smo s pripremama za upis u ovaj registar još 2014. godine. Morali smo obuhvatiti povijesne podatke vezane za pčelarstvo na ovom području pa smo prikupljali podatke i iz vremena Dubrovačke Republike kao i iz Austro-Ugarske Monarhije. U suradnji s Agronomskim i prehrambeno-tehnološkim fakultetu provodili smo  istraživanje i laboratorijske analize pa smo 2. veljače ove godine predali zahtjev za priznavanjem izvornosti. Potvrdan odgovor stigao je 19. srpnja kada je Izvorno hercegovački med upisan  u WIPO registar i time zaštićen.

Med mora biti proizveden na ekološki način

Pravo na uporabu markice i oznake Hercegovački med imaju svi pčelari od Trebinja do Livna te od  Neuma do Konjica ukoliko odnesu  svoj med na laboratorijsku analizu, a kojom se potvrde svojstva koja hercegovački med treba sadržavati. Takav med mora u potpunosti biti proizveden na ekološki način u Hercegovini od ispaše pčela do vrcanja i pakiranja. Med koji zadovolji sve potrebne uvjete, bit  će upisan u bazu podataka Instituta za intelektualno vlasništvo BiH“,  rekao nam je predsjednik Udruge pčelara Matica iz Mostara Boras Kvesić.

Kvalitetan med adekvatne cijene

"Na ovaj način želi se  spriječiti  prodaja patvorina koje svakodnevno možemo naći na hercegovačkom prostoru te osigurati kvalitetan med krajnjim kupcima, ali i adekvatna cijena za kvalitetan med. Cijena meda koji nosi oznaku izvornosti nosi kreće se od 20 do 22 KM po kilogramu ovisno o vrsti meda“, dodaje Kvesić zaključivši kako klimatske promjene utječu na proizvodnju meda pa tako ove godine nema dovoljnih količina meda od kadulje.

 


Fotoprilog


Tagovi

WIPO Udruga pčelara Matica Mostar Izvorno hercegovački med Boras Kvesić Oznaka izvornosti Zaštita Patvoreni med


Autorica

Adriana Rajič

Adriana Rajič

Adriana je profesorica hrvatskog jezika u srednjoj školi. Iako je odrasla i živi u gradu, u duši je dijete sa sela.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi