Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Alarmantno stanje
  • 06.01.2017. 15:00

BiH ostaje bez kolonija pčela?

U BiH se pčelarstvo svodi na entuzijazam koji u vremenu nekontrolisanog korištenja uvoznih pesticida i klimatskih promjena nije dovoljan, kaže predsjednik Saveza udruženja pčelara KS Samir Omerović.

Foto: Pixabay/malubeng
  • 2.502
  • 122
  • 0

Stanje u bh pčelarstvu je alarmantno. Zbog loših prinosa u protekle četiri godine zalihe meda su potrošene i od proljeća se očekuje nekontrolisani uvoz koji će opet rezultirati poskupljenjem i dodatnom štetom za bh pčelare.

Drugi problem je što kolonije pčela u BiH nestaju. U BiH se pčelarstvo svodi na entuzijazam koji u vremenu nekontrolisanog korištenja uvoznih pesticida i klimatskih promjena nije dovoljan, kazao je predsjednik Saveza udruženja pčelara KS Samir Omerović za klix.ba.

Pesticidi ubijaju kolonije pčela

Prema njemu, ne postoji hijerarhija unutar pčelarskih organizacija, nemamo krovnih saveza i izostaje podrška države. Potencijali su veliki, ali nisu iskorišteni. U BiH prema nekim podacima postoji 400.000 košnica, a pčelarstvom se bavi nekoliko desetina hiljada ljudi. Ipak, samo mali broj se bavi pčelarstvom profesionalno.

"Pesticidi koji se nekontrolisano i neselektivno koriste u voćarstvu uzimaju polako danak. Pčelarske organizacije moraju temeljno raditi na razvoju i očuvanju pčelarstva jer pčela je alarmni sistem. Kada dođe do njenog nestanka onda čitavo čovječanstvo treba da se zapita šta i kako dalje", upozorio je Omerović.

Zemlje u regiji, navodi, mnogo više rade i ulažu u pčelarstvo te imaju veću podršku države. BiH kao tranzicijsko društvo još nema obligacione norme da može provjeriti pesticide i sva hemijska sredstva koja ulaze u BiH.

"Prije 14 godina Evropska unija je zabranila upotrebu sistemičnih pesticida kao što su neonikotinodi koji djeluju protiv svih ineskata koji su štetni, na način da djeluju na njihov neurološki sistem. Prema najnovijim saznanjima, došlo je do totalnog kolapsa pčelinje zajednice i svjetski naučnici pokušavaju istražiti šta se dešava te se u to ulažu velika sredstva. U BiH imamo situaciju da nam se mnogi pčelari javljaju s informacijom o gubicima pčelinjih zajednica", kazao im je Omerović.

Potrebna zakonska regulativa

Brine i što BiH ostaje bez svog meda. Četiri posljednje godine su bile katastrofalne pa Omerović vjeruje da će vjerovatno doći do nekontrolisanog uvoza.

"Siva ekonomija i crni trgovački lobiji su jedni od indirektnih najvećih krivaca zašto je stanje u bh. pčelarstvu takvo kakvo jeste", rekao je Omerović zaključivši da Bih mora imati zakon o pčelarstvu, zakonske regulative i propise o pčelarstvu i okolnim granama povezanim s pčelarstvom.

Foto: Pixabay/malubeng


Tagovi

Pčele Med Samir Omerović Pesticidi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]