Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bezmatak
  • 21.03.2023. 12:00

Bezmatak na pčelinjaku: Šta kad pregledom naiđemo na zajednicu bez matice?

Čak i bez matice, zajednica pčela može živjeti, no ograničeno vrijeme.

Foto: Antun Karlović
  • 2.892
  • 154
  • 0

Pčelari znaju kako i bez matice zajednica pčela jedno vrijeme može funkcionirati. Koliko tačno ovisi o godišnjem dobu. Problem je što će takva prije ili kasnije propasti ukoliko kad naiđemo na bezmatak ne dodamo matičnjak ili maticu.

Kako s leta "pročitamo" da se radi o bezmatku? Jednostavno, ako je zajednica ostala bez matice pčele izlijeću u daleko manjem broju, unose manje količine peludi dok ih nakon otvaranja košnice prepoznajemo po pojačanom zujenju, mahanjem krilima i "drhtanjem" na okvirima.

Naiđemo li pregledom okvira samo na staro poklopljeno leglo bez matičnjaka ili samo sa starim leglom, čak i bez njega, matica je moguće prestala zalijegati zbog njene moguće starosti ili je ista najvjerovatnije uginula.

Kod takvih situacija pčele nemaju mladog radiličkog legla iz kojeg mogu izvući matičnjake i odgojiti novu maticu. U proljeće kad naiđemo na takvu zajednicu pčele su najčešće stare iz prošlogodišnjeg legla pa je rješenje pripojiti ih preko novinskog papira drugoj zajednici ili jednostavno istresti ako vrijeme dozvoljava ispred drugih košnica pa će se one pridružiti same drugim zajednicama. Staru košnicu u to vrijeme mičemo. 

Druga opcija je ako je moguće dodavanje matičnjaka ili okvira s otvorenim leglom zajedno s pčelama pazeći pritom da ne prenesemo i samu maticu. Tada se stare pčele vrate dok mlade kućne ostaju s leglom.

Ovisno o količini pčela, dodajemo li maticu ili matičnjak pa i okvire s leglom, obavezno sužavamo zajedicu na jedan nastavak - nukleus tako da suzimo sam prostor kako bi pčele mogle održavati mikroklimu.

Matica trutuša

Ako se pojavi matica trutuša pčele se često ponašaju kao da se radi o pravoj. Normalno unose pelud, no ako situacija potraje primjetit ćete pojavu mladih trutova.

Lažne matice

Ako je zajednica već počela funkcionirati s lažnim maticama, u toj zajednici naći ćemo okvire s uzdignutim poklopcima na radiličkom saću. To se događa na više okvira u grupama jer svaka lažna matica djeluje na svom području unutar košnice. 

Toj zajednici nema spasa pa se kad vrijeme dozvoljava samo pčele istresu ispred drugih košnica. Košnicu mičemo privremeno kako se pčele ne bi vratile u nju već priključile drugim zajednicama.

Upamtite: Kod svih pregleda prethodno se zaštitite pčelarskim odjelom, dimilicom, rukavicama, dlijetom, pčelarskom četkom i ostalom opremom koju koristimo kod pregleda. Namjeravamo li dodati pogače ili sirup najbolje da su nam i oni odmah nadohvat ruke.


Tagovi

Bezmatak Zajednica bez matice Košnice Lažne matice Matica trutuša


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.