Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Očuvanje pčela
  • 23.05.2016. 12:00

Beč voli svoje pčele!

Bečke gradske vlasti u svrhu očuvanja pčela izdale su besplatnu brošuru kojom građane nastoje poučiti kako to učiniti.

  • 322
  • 34
  • 0

Kasni je mraz ovog proljeća uništio mnogo cvata koji pčelama služi kao glavni izvor hrane. Zato je pčelama ove godine naša pomoć još važnija, a bečke gradske vlasti u tu su svrhu izdale besplatnu brošuru kojom građane nastoje poučiti kako to učiniti.

Brošura, javlja Ivana Ćosić, referentica za odnose s medijima Eurocomma, obuhvaća 15 savjeta koji mogu doprinijeti sprečavanju izumiranja pčela, a dostupna je u bečkom uredu za zaštitu okoliša.

Građanima se tako savjetuje da na svojim balkonima i u vrtovima zasade šareno poljsko cvijeće i začine jer su atraktivne biljke punih cvjetova pčelama nezanimljive zbog vrlo male količine nektara.

Savjetuje se i sadnja divljih livada

Osim toga, savjetuje se i sadnja divljih livada umjesto engleskih travnjaka te neuporaba kemijskih zaštitnih biljnih sredstava u vrtu i na balkonu.

No, i oni koji nemaju vlastitu zelenu površinu mogu pomoći pčelama i to kupnjom bio namirnica koje se ne špricaju jer kao što je već dobro poznato, pesticidi su u današnje vrijeme najveći neprijatelji pčela.

Treba smanjiti i korištenje insekticida u domaćinstvu jer i sprejevi protiv mrava sadrže jako puno tvari koje štete pčelama.

Kako bi se naglasila važnost zaštite pčela, čiji se broj u zadnjih nekoliko godina prepolovio, u bečkom se poglavarstvu, na čijem su krovu smještene i četiri košnice, od 2014. u maju odražava i Dan pčela.

Dani pčela u Beču

Ovogodišnja će manifestacija održati 24. maja, a posjetitelji će uz slobodan ulaz od pčelara moći saznati sve o uzgoju pčela te dobiti praktične savjete o primjeni meda, a slatki će se pčelinji proizvodi dakako moći i kušati i kupiti.

Tijekom ljeta u Beču živi i do 200 milijuna pčela, a u gradu je trenutno aktivno oko 700 pčelara. Broj košnica koje su raspoređene po bečkim zelenim površinama iznosi 5.300, a neke od njih smještene su na jako neobičnim mjestima, kao što su primjerice glavno gradsko groblje, već spomenuti krov gradske vijećnice te jednog hotela.


Tagovi

Pčele Zaštita okoliša Savjeti Sadnja cvijeća Očuvanje Beč Izumiranje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.