Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uništene pčele
  • 07.05.2019. 18:00
  • Brazoria, SAD

Bacili i spalili košnice - uništeno 600.000 pčela!

Ružna vijest koja je šokirala ne samo pčelare diljem svijeta nego i sve koji su svjesni važnosti pčela, dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, točnije iz Texasa.

Foto: Depositphotos/PetroP
  • 719
  • 83
  • 0

Kao da nije dovoljno što su pčele sve više pod utjecajem klimatskih promjena i neodgovornih poljoprivrednih proizvođača koji koriste nedopuštena kemijska sredstva ili ih koriste u vrijeme njihova leta, ima, nažalost i onih koji ih svjesno i direktno uništavaju

Ružna vijest koja je šokirala ne samo pčelare diljem svijeta nego i sve koji su svjesni važnosti pčela, dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država, točnije iz Texasa. 

Naime, zamjenik šefa policije okruga Brazoria, južno od Houstona, krajem aprila primjetio je nekoliko spaljenih pčelinjih košnica u Alvinu, u Texasu, navodi abc13.com. Neke od košnica bile su bačene u obližnje jezero. Ondašnji savez pčelara imao je 24 kolonije pčela, a gubici nastali ovim zastrašujućim činom su ogromni!

Paljenjem košnica uništeno je oko 600.000 pčela

Razbacane i zauvijek uništene (Foto: Facebook/Brazoria County Beekeepers Association)

"Potrebno je dugo vremena da se upsostavi kolonija. Može potrajati i do godinu dana, ali matice su vjerojatno uništene što znači da i one pčele koje su preživjele, nemaju kamo otići. Već je dovoljno loše to što je netko pobacao košnice, ali zapaliti ih, to je neshvatljivo", napisala je Udruga pčelara Brazoria svojoj Facebook stranici te ponudili nagradu od 1.000 dolara da bi se otkrio počinitelj, ali istovremeno traže i donacije kako bi se oporavili od gubitaka. 

Nagradu od čak 5.000 dolara nudi i organizacija Brazoria County Crime Stopper koja se bavi sprječavanjem kriminala. 

 

Steve Brackmann, jedan od pčelara istaknuo je kako gubitak pčela ima ozbiljne posljedice za okoliš. "Populacija pčela opada zbog upotrebe insekticida, a važne su za oprašivanje svog biljnog svijeta. Oprašuju paradajz, tikvice, lubenice i ako nema pčela, dobivate nula povrća i voća", pokušao je Brackmann objasniti svojim sunarodnjacima. 

Osim gubitka pčela, pčelari su izgubili i med, baš kada je sezona vrcanja u tijeku. Tako je jedan od pčelara izgubio sav med kojega je trebao prodati na tržištu ovoga ljeta. 


Tagovi

Uništene pčele Spaljene košnice Izgubljen med Ogromna šteta STeve Brackmann Brazoria


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.