Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarska godina
  • 02.08.2022. 09:00

Avgust znači i početak nove pčelarske godine - šta obaviti u ovom mjesecu?

Iz svakog izlegnutog jajašca koje matica položi u osmom mjesecu izlaze mlade pčele koje moraju preživjeti zimu. To je vrlo važno i glede suzbijanja varooze.

Foto: Antun Karlović
  • 350
  • 61
  • 0

I dok kolovoz građanima predstavlja vrijeme godišnjih odmora, u pčelarstvu se smatra mjesecom kada prelazimo u novu pčelarsku godinu.

Jedan od razloga zašto se tako računa je da tada pčele počinju pripreme za ulazak u zimu. Iz svakog izlegnutog jajašca koje matica položi u osmom mjesecu izlaze mlade pčele koje moraju preživjeti zimu. To je vrlo važno i glede suzbijanja varooze jer u tim leglima od avgusta nadalje ne smije biti varoe.

Dakle, zaštitu protiv ove grinje počinjemo obavljati već krajem jula i to nastavljamo i tokom avgusta. Matica u ovom mjesecu zbog vrućine i smanjenja nektarne paše postepeno smanjuje zalijeganje jajašca pa je i suzbijanje učinkovitije. No, tokom suzbijanja i pripreme zaliha za zimu možemo samu zajednicu malo "stimulirati" za taj posao dodavanjem sirupa u omjeru 1:1 kako bi matica imala osjećaj donekle normalnog unosa.

Kako zaštititi pčelinjak od osa i stršljenova - napravite zamke

Vrućine i suše, treba shvatiti ozbiljno te pomoći pčelinjem nagonu u održavanju temperature košnice. Održavanje higijenskih pojila te redovito mijenjanje i dopunjavanje vode treba biti sastavni dio posjeta pčelinjaku tokom cijele sezone, pa to ne treba, nadam se, posebno ni isticati u ovom tradicijski najtoplijem mjesecu u godini kada je voda u pčelinjaku posebno važna.

Priprema sirupa za stimulaciju matice

Početkom mjeseca dodajemo svakom pčelinjem društvu obogaćenu pogaču ili još i bolje šećerni sirup koji "glumi" nektar. No, prilikom dodavanja sirupa potreban je oprez da ne izazovete grabež, košnice se otvaraju vrlo kratko, a slučajno proliven sirup po vanjskom dijelu košnice treba odmah obilno isprati vodom. Posebnu pažnju prije dodavanja u hranilice obratiti na njenu ispravnost kako se iz nje sirup ne bi izlijevao po pčelama ili košnici.

Priprema sirupa

U 6 litara vode otopimo otprilike 4 kg šećera. U dobivenu smjesu dodamo svježe prikupljenu pelud koju prethodno otopimo u malo vode i 3-5 grama limunske kiseline.

Omjer voda/šećer možemo i mijenjati prema tome želimo li rjeđi ili gušći sirup, ovisno o tome želimo li da pčele unose više ili manje peludi. U početku dajemo rjeđi, a kako prihrana ide kraju sve gušći na način da završimo sa omjerom 1:1.

Ako pčelama pripremimo rjeđi, one će unositi više peludi, a kod gušćeg će blokirati maticu medom koji smještaju u blizini legla.

Prihranu završavamo do kraja avgusta-sredine septembra, ovisno o vremenu i mikrolokaciji jer u slučaju da nastavimo s prihranom matica će i dalje nastaviti sa zalijeganjem što nije preporučljivo znamo li da ciklus razvoja pčele traje oko 20 dana. Na to treba obratiti pažnju i razmišljati unaprijed prateći vremensku prognozu.

Mogućnost sigurnije prihrane bez da izazovemo grabež prolijevanjem ili curenjem sirupa je u tome da kanister napunimo do polovine i stavimo ga u duboku podnicu ili bolje u prazan nastavak/polunastavak iznad ili ispod nastavaka sa medištem-plodištem.


Tagovi

Avgust u pčelinjaku Nova pčelarska godina Suzbijanje varoe Sirup Pčele Priprema sirupa


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Više od dva miliona mraka za septembarske premije za mlijeko! Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplaćenp 2.267.256 KM po osnovu premije za mlijeko za septembar 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šum... Više [+]