Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 25.07.2022. 07:30

Kako zaštititi pčelinjak od osa i stršljenova - napravite zamke

Jedni kradu med, a drugi jedu pčele. Šta je najefikasnije u zaštiti? Jedan sastojak nikako ne smijete izostaviti!

Foto: Ranka Vojnović
  • 950
  • 83
  • 0

U ljetnom periodu na pčelinjacima možemo primijetiti veći broj osa i stršljenova koji predstavljaju opasnost za pčelinje zajednice.

Ose su lopovi koji pčelama kradu med. Još veća je opasnost potencijalno širenje zaraznih oboljenja.

Stršljenovi mogu biti prava napast na pčelinjaku. Za njih su pčele hrana, love ih i ubijaju. U njihovom napadu može biti uništena trećina pčela u košnici.

Postavite zamke

Najefikasnijim sredstvom su se pokazale zamke od plastične boce u koju se stavljaju različite materije koje privlače ove štetne insekte, a odbijaju pčele. Cilj je da ih se privuče da uđu u zamku iz koje ne mogu odletjeti i tu uginu.

Jedan od načina je da presječemo dvije trećine boce, a dio sa otovorom okrenemo i položimo u unutrašnjost. Na dva mjesta sa strane povežemo ova dva dijela i provučemo špagu ili žicu kojom ćemo ju objesiti na odgovarajuće mjesto.

Jednostavna, a efikasna zaštita pčela

Drugi način je da na praznoj boci napravimo otvore ili rupice odgovarajuće veličine. Kod pravljenja otvora napravi se rez u obliku malog krstića, a dobiveni trokutići se utisnu u unutrašnjost. To će omogućiti insektima da uđu, ali neće moći izaći. Boca mora ostati začepljena, a za dio ispod čepa se veže špaga.

Sirće je neizostavno jer odbija pčele

Prije postavljanja u boce se dodaju materije za privlačenje i sirće. Uloga sirćeta je jako važna jer ono odbija pčele. Za privlačenje se može pomiješati malo jabukovog sirćeta i vode.

Efikasne su zamke koje sadrže malo piva, jednu kašiku džema ili šećera i jednu kašika sirćeta. Umjesto šećera možemo staviti malo kvasca, a neki pčelari dodaju i komadić ribe.

Mogu se ubaciti i komadi jabuke s malo voćnog soka i sirćeta. Miris fermentisanih materija privlači insekte.

Ne zaboravite redovno prazniti zamke s uginulim jedinkama.


Tagovi

Pčele Pčelinjak Ose Stršljenovi Zamke za ose Zamka za stršljena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.