• Apiterapija
  • 04.08.2016. 16:00

Apiterapija - prirodni lijek za krvožilni sustav

Istraživanja su pokazala da su pčelinji proizvodi lijek za srce, dok med djeluje na snagu srčanog mišića kao hrana i lijek!

Foto: bigstockphoto.com, Miguelitoruiz
  • 1.230
  • 218
  • 0

Uzimajući u obzir da srce neprestanim tjeranjem krvi po žilama obavlja silan mehanički rad (u mirovanju pumpa pet do sedam, a kod sportaša 35 litara krvi u minuti), među organima nema konkurenciju. Zato i zahtjeva veliku brigu kada govorimo o njegovom zdravlju.

Kod svakog liječenja kardiovaskularnih bolesti farmakološkim lijekovima, smije se koristiti apiterapija, i dapače, preporučuje se.

Koristan učinak apiterapije na srčani mišić

Imajući u vidu koristan utjecaj apiterapije na kontraktibilnost srčanog mišića, litvanski su istraživači na štakorima proučavali učinak vodene otopine propolisa na stanično disanje u mitohondrijima (energetskim jedinicama u stanici) srčanog mišića. Korištenje kisika za energetske potrebe mitohondrija se smanjilo, što je bio cilj liječenja kod srčanog zatajenja. Bolesnicima s dokazanom dijagnozom srčanoga zatajenja apiterapija znatno pomaže jer pčelinji se proizvodi smatraju ljekovitima za srce.

Djelovanje matične mliječi kod srčanog zatajenja

Istraživači D. Jackson i suradnici proveli su istraživanje o djelovanju matične mliječi kod srčanog zatajenja. U pokusu su koristili matičnu mliječ zamrznutu i osušenu u vakuumu. Isti su utvrdili da je pozitivno djelovala na kontraktibilnost srčanog mišića tako da je smanjila nakupljanje mliječne kiseline u mišićnim stanicama.

Medom do boljeg dotoka krvi u srčani mišić

Korejski znanstvenici su utvrdili da se uzimanjem meda povećava dotok krvi u srčani mišić.

Uzimajući u obzir da med osim šećera, sadrži i potencijalno korisne enzime, aminokiseline, pigmente, vitamine, cvjetni prah, vosak, hormone, elemente, baktericide, antivirusne i druge tvari korisne za pozitivno djelovanje protiv zatajenja srca, Maureen Williams je utvrdila blagotvoran učinak meda kao kompleksne hrane i lijeka na kontraktibilnost i moć srčanog mišića.

Prema Maureen Williams, pacijent kod srčanog zatajenja svakodnevno treba uzimati dvije velike žlice meda, prethodno otopljene u 2 dl vode. Voda se može zamijeniti sa ohlađenim čajem bijele vrbe koja sadrži aspirin te djeluje protiv stvaranja ugrušaka u krvi i sprječava zatvaranje koronarnih arterija. Mješavina se pije prije doručka i prije spavanja.

Matičnom mliječi, medom i cvjetnim prahom protiv niskog krvnog tlaka

Pejčev smatra da matična mliječ ima pozitivan učinak pri liječenju sniženog krvnog tlaka te da pomaže pri liječenju zatajenja srca. Kad niski krvni tlak dovede do slabokrvnosti i tjelesne iscrpljenosti za liječenje je preporučljiva kombinacija matične mliječi, medljikova meda i cvjetnog praha. Liječenje traje četiri do pet tjedana s dnevnim doziranjem 100 do 200 mg matične mliječi.

Francuski liječnik Chauvin je liječio 134 bolesnika sa sniženim krvnim tlakom mješavinom matične mliječi, meda i cvjetnog praha. Kod svih je bolesnika uspio normalizirati krvni tlak.

Med djeluje na snagu srčanog mišića kao lijek i hrana

Egipatski istraživači na srcu štakora izazvali su adrenalinom zatajenje srca s aritmijom. Jedan sat prije injekcije adrenalina ubrizgali su ovim životinjama otopinu meda (5g/kg) i time očuvali normalnu funkciju srca. Kada su jednaku količinu meda ubrizgali jedan sat poslije injekcije adrenalina, pojavile su se povremene smetnje ritma, ali stanje je bolje nego kod skupine koja med nije primala. U oba slučaja, pri uporabi otopine meda očuvana je pozitivna inotropna (inotropni lijek utječe na snagu kontrakcije mišića, a posebice na srčani mišić) učinkovitost srčanog mišića.

Brojne studije su pokazale da je liječenje pčelinjim proizvodima, osobito s medom i matičnom mliječi, bitno poboljšalo ili posve zaustavilo smetnju srčanog ritma kod ljudi. Sastojci meda i matične mliječi povećavaju kontraktibilnost srčane stanice te tako reguliraju prijelaz kalcija kroz staničnu membranu, što značajno pripomaže okončanju aritmije. Upravo su na taj način zaustavili smetnje srčanoga ritma.

Šumski med lijek za aritmiju

Kada govorimo o šumskom medu, potrebito je znati da uzimanje šumskoga meda dobro utječe na liječenje aritmije jer sadrži više fosfata, kalija i magnezija koji inhibiraju djelovanje kalcija, kao uzročnika aritmije. Kod brojnih je bolesnika dokazano da su se nakon uzimanja meda u 70% slučajeva popravile aritmije srca.

Bolesnici su uzimali dva puta dnevno veliku žlicu meda otopljenu u 3 dl vode ili čaja. U otopinu su dodali još i 75 mg magnezijevog citrata te mješavinu uzimali pola sata prije jela. Rezultati ritma su bili vidljivi nakon 10 dana. Apiterapijom su se liječili uz propisane farmakološke lijekove, a njihov je oporavak bio znatno brži nego kod pacijenata koji su uzimali samo farmakološke lijekove.

Liječenje srčanih i drugih žila propolisom, hrenom, medom i limunom

Stari, tradicionalni recepti uvijek dobro dođu, pa evo još jednog. U 1 kg meda potrebito je umiješati 5 do 10 g svježe matične mliječi, 200 g cvjetnog praha i 50 g propolisa u prahu. Mješavina se uzima uz lijekove koje je prepisao liječnik, po jednu žlicu, tri puta dnevno. Dobre uspjehe u liječenju nudi također i mješavina skoka korijena hrena, meda i soka limuna, stoga uzmite olovku i zapišite još jedan koristan recept. Potrebito napraviti jednu čašu soka korijena hrena, jednu čašu meda i soka limuna te sve to pomiješati i pripravak uzimati tri puta dnevno prije jela.

Propolis oporavlja mozak

Japanski su istraživači predstavili rad o djelovanju zelenog brazilskog propolisa na moždane živce kod štakora kojima su zapečatili srednju moždanu arteriju i time prouzročili moždani udar. Isti su, vjerovali ili ne, utvrdili da je propolis spriječio uništenje pogođenih živaca. Propolis su davali injekcijama u trbušnu šupljinu 30 i 100 mg/kg četiri puta dnevno. Već nakon 24 sata su utvrdili da je kod pokusne skupine štakora, koji su dobivali propolis, smanjen opseg pogođenog dijela mozga. Turski istraživači su napravili sličan pokus na oboljelima od moždanog udara te dobili dobar učinak na oporavak pogođenog tkiva mozga.

Foto: bigstockphoto.com, Miguelitoruiz


Tagovi

Apiterapija Med Propolis Matična mliječ Utjecaj na zdravlje


Autorica

Roberta Kljenak

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB