Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Almir Hujdur
  • 17.08.2019. 11:00
  • Hercegovačko-neretvanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Kute

Almir Hujdur: Pčelinjim ubodima se borim protiv multiple skleroze

Porodica Hujdur iz prozorskog naselja Kute, pčelarstvom se bavi već 20 godina. Almir je od majke Fatime naslijedio ljubav prema pčelama ne sluteći da će mu pčelinji ubodi postati svakodnevica. Kada je otkrio da boluje od multiple skleroze, posvetio se proizvodnji pčelinjeg otrova, ali ga je bolest nakratko zaustavila.

Foto: Naila Causevic
  • 1.300
  • 185
  • 0

Porodica Hujdur iz naselja Kute, sa područja općine Prozor već se 20 godina bavi pčelarstvom i proizvodnjom meda, a ljubav prema ovom poslu prenose i na najmlađe članove porodice. Ovu djelatnost pokrenula je Fatima Hujdur, a nastavio ju je njezin sin Almir.

"Majka se počela baviti ovim poslom prije 20 godina. Naš posao oko pčela se svodi na stacionarni oblik, nismo nikad pokušavali da selimo pčele, naš kraj obiluje zdravom klimom pa smo se odlučili na stacionarni oblik pčelarenja, med koji dolazi od pčela je mješavina, tzv. livadski med", kaže Almir.

Prije pet godina je prešao u penziju, pa mu je bila potrebna neka zanimacija. Kao penzionisani vojnik, dobio je priliku da od NATO-a dobije sredstva za prekvalifikaciju, a on je izabrao pčelarstvo, te osigurao početni kapital. Nakon toga, Almir je počeo ozbiljnije da se bavi pčelarstvom, te je posao proširio na 60 košnica.

"Pčelarastvo je jedan dugotrajan proces, morate biti strpljivi da dođete do rezultata, preduvjet za uspjeh je strpljenje. Rezultate možete očekivati tek nakon deset godina. Mi se i poslije toliko godina tek učimo", kaže Fatima.

Uz veći broj košnica, pčelarstvo se isplati

S obzirom da Almir živi u Bugojnu, a njegovi roditelji u prozorskom selu Kute, gdje se nalazi i njihov pčelinjak, on je odlučio da par košnica premjesti u Bugojno. Međutim, Almir je otkrio da boluje od multiple skleroze i završio u bolnici, a za to vrijeme medvjed mu je razbacao košnice. Nakon toga je odustao od premještanja pčelinjaka.

dv
Uz veći broj košnica ovaj posao se može dobro isplatiti

"Smatram da se može prilično živjeti od pčelarstva, treba vremena da se nauči raditi oko pčelarstva. Smatram da su cijene meda kao i proizvoda koji pčele daju izrazito niske. Mene je pčelarstvo najviše privuklo zbog pčelinjeg otrova, i želim da se okušam u tome u budućnosti. Sad sam napravio malu pauzu zbog bolesti, ali ne znači da neću nastaviti", dodaje Almir.

Pčelinji ubodi pomažu oboljelima od multiple skleroze

S obzirom da postoje brojni naučni radovi koji govore o pozitivnom učinku uboda pčele na liječenje multiple skleroze, i Almir se redovito podvrgava ovoj terapiji, te kaže da mu itekako odgovora  i pomaže.

Bračni par Hujdur je veoma zadovoljan kako posao napreduje, jer iako godišnje proizvedu oko 300 kilograma meda, uspiju da prodaju sav med samo na području Hercegovačko-neretvanskog kantona. Ubuduće planiraju proširiti distribuciju proizvoda na područje cijele Bosne i Hercegovine. Kažu da je za pčelarstvo potrebno duže vrijeme da se ulaganja počnu vraćati, ali uz veći broj košnica ovaj posao se može dobro isplatiti.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Almir Hujrur Fatima Hujdur Pčelarstvo Pčelinji ubodi Multipla skleroza Pčelinji otrov


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.