Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Željko Bubić
  • 08.07.2023. 16:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Banja Luka

Advokat ukrotio roj pčela, prethodno "zaradio" 8 uboda

Ubode pčela podnio je "s lakoćom" ipak mladim pčelarima preporučuje da koriste maksimalnu zaštitu.

Foto: Željko Bubić
  • 2.392
  • 237
  • 0

Oko 60 kilometara od Banje Luke, svoj pčelinjak smjestio je poznati banjalučki advokat Željko Bubić. Iako bogatog iskustva u svojoj profesiji, na njivi je početnik i ne krije da mu poljoprivredni poslovi sve više prijaju. Nakon što je zasadio voćnjak, u njega je postavio i košnice. Riječ je o mladom pčelinjaku u razvoju, s trenutno 15 društava.

"Pčelinjak je nastao iz čiste ljubavi prema pčelama i prirodi, s osnovnom idejom da se kao advokat relaksiram u svoje slobodno vrijeme na pčelinjaku", kaže Bubić, dodavši da je kao legalista, pokrenuo i proces registracije kod nadležnih organa.

Manji prinosi

Ove godine očekuj manji prihod meda zbog kiše koja je obilježila proljeće, a sve češća je i u ljetnim danima, No kako je riječ o hobiju ne opterećuje se mnogo prinosom. Prvi put se ove godine susreo i s odbjeglim rojem. Bilo ih je, kaže nam, nekoliko koje je uspješno skinuo s grane, a iskustvo i osjećaj opisuje "divnim".

Nije se, priča nam, nadao roju, vjerujući da je obavio sve radnje da spriječi rojenje. Međutim, zbog dugotrajne kiše ipak je došlo do rojenja.

Advokat u pčelinjaku "puni baterije"

"U redovnom obilasku pčelinjaka zatekao sam roj koji sam skinuo klasičnom metodom koristeći trnku i štap vodeći računa o matici. Prvijenac je zaista bio snažan s mnogo pčele koje su uspješno smještene u košnicu", pohvalio nam se ovaj advokat novostečenim iskustvom.

"Zaradio" osam uboda

Prilikom skidanja rojeva nije imao uboda pčele, što je dokaz da je sve proteklo mirno, međutim ranije je, ne krije, u nekoliko navrata naljutio pčele, a jednom prilikom "zaradio" čak osam uboda. Nasreću, osim blagog otoka, prošao je bez većih problema.

Radovi u pčelinjaku tokom jula - evo koji su ključni

"Interesantan je bio ubod u kapak iznad lijevog oka, gdje je otok bio vidljiv. Ali, nakon dan, dva se povukao, a ostalo je jedno novo iskustvo", priča naš sagovornik dodavši da kada se nešto radi iz čiste ljubavi lako se istrpi sve, pa tako i ubodi pčelica koje su plemenita i vrlo disciplinirana i organizirana bića. 

Ipak, njegova poruka mladim pčelarima je da koriste maksimalnu zaštitu radi sprečavanja uboda, a posebno se trebaju čuvati oni koju su alergični na ubode. Na kraju preporučuje svima da se više okrenu ka prirodi u kojoj mogu napuniti baterije za nove uspješne poslovne pothvate.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pčelinjak Prinos meda Željko Bubić Ubod pčele


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#RuralFoto #Selo
Mali dječak učesnik u prikupljanju sijena hrane za domaće životinje za nadolazeći zimski period.