Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Škola pčelarstva
  • 06.10.2017. 07:00

60 žena obučeno za rad sa pčelama

U okviru aktivnosti Podrška stvaranju ženskog preduzetništva u ruralnim područjima kroz pčelarstvo i proizvodnju ljekovitog bilja u selu Krnete kod Laktaša predstavljeni su rezultati prve godine ovoga projekta.

Foto: Boško Grgić
  • 2.018
  • 131
  • 0

U prvoj godini projekta kroz 12 teorijskih i 24 praktične radionice o tehnologiji pčelarenja obučeno je 60 žena iz opština Gradiška, Laktaši, Kotor Varoš, Ključ, Sanski Most i Teslić. Polaznice ove škole odslušale su i šest predavanja o tržišno-marketinškim aspektima pčelinjih proizvoda i povezivanju sa tržištem. Žene iz Laktaša i Gradiške su uporedo prošle i obuku uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja.

"Dosadašnja predavanja i radionice su nam zaista mnogo pomogle. Upoznale smo dosta toga o tehnologiji pčelarenja, ali i o marketingu i tržištu pčelinjih proizvoda. Posebno me raduje činjenica što smo prošli i obuku o uzgoju ljekovitog i aromatičnog bilja", rekla je Nataša Trninić, mlada opčelarka iz Nove Topole kod Gradiške.

Puna impresija je i Alma Zukić, pčelarka iz Sanskog Mosta. Alma kaže da su ona i njene sugrađanke privukle pažnju i drugih žena u Sanskom Mostu, te da je ovaj projekat zaista zaživio.

"Područje iz koga dolazimo je idealno za pčelarenje. Bogato je medonosnim drvećem, šumama i livadama. Priroda u ruralnim krajevima naše opštine je očuvana i možemo proizvoditi med i ostale pčelinje proizvode vrhunskog kvaliteta. Hvala organizatorima na ovoj obuci, koja je dragocjena jer smo osim novih znanja i vještina upoznale i žene iz drugih krajeva naše zemlje", rekla je Alma Zukić iz Sanskog Mosta.

Projekat podržavaju i lokalne zajednice

Ranko Karapetrović, načelnik opštine Laktaši kaže da je opština na čijem je čelu takođe stala uz ovaj projekat. Zajedno sa opštinama Gradiška, Sanski Most i Kotor Varoš obezbijedila je po 100 konvertibinih maraka po jednoj učesnici. Sredstva će biti iskorištena za nabavku novih vrcaljki.

Predstavljeni su i drugi proizvodi koje mogu proizvesti žene

"Od velike je važnosti što su žene iz ruralnih krajeva osposobljene da se bave pčelarstvom i da privređuju. Opština Laktaši stoji iza ovoga projekta. Naša sela su idealna za pčelarenje i taj potencijal treba iskoristiti. Drago nam je da smo upravo mi domaćin Centru za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) , ovdje u prelijepom selu Krnete", rekao je Karapetrović.

Teslićanka Bosa Mikanović kaže da je u okviru jednogodišnje obuke naučila dosta i da je uprkos činjenici da je godina bila ekstremno sušna naučila dosta o pčelarenju.

"Možda je i dobro što smo prvi dio obuke sproveli u lošoj godini za poljoprivredu uopšte. Sigurno je da će nam kasnije biti mnogo lakše. Projekat je idealno osmišljen, jer su žene iz naših sela oduvijek bile zapostavljene", rekla je Mikanovićeva.

Žene, polaznice škole pčelarenja dobile sui i zvanične certifikate da su osposobljene da se samostalno bave ovim poslom. Ipak u drugom dijelu projekta , u periodu do kraja septembra 2018. godine ženama će se obezvbijediti individualna stručna savjetodavna podrška, odnosno mentorstvo od strane stručnog konsultanta.

Stručnjaci uz mlade pčelarke

Sa pčelarkama i organizatorima u Krnetama je bio i profesor dr Goran Mirjanić, najeminentniji pčelarski stručnjak u našoj zemlji. I on je zadovoljan konceptom i tokom realizacije projekta.

"Drago mi je da su ovdje okupljene veoma vrijedne žene. Mnoge od njih poznajem i uvjeren sam da će uz našu pomoć vrlo brzo postati uspješne pčelarke. Na ovaj način popularišemo i pčelarstvo i dajemo svoj doprinos opstanku i širenju pčele, bez koje nema života na ovoj planeti“, rekao je dr Mirjanić.

Žene koje su prošle ovu školu ne osjećaju se više zapostavljeno

Projekat razvoja tržišne poljoprivrede , nazvan Farma II, organizovali su USAID i Ambasada Švedske u BiH, čiji su predstavnici takođe prisustvovali svečanosti dodjele certifikata polaznicama škole pčelarenja.

Priroda u ruralnim krajevima naše opštine je očuvana i možemo proizvoditi med i ostale pčelinje proizvode vrhunskog kvaliteta, rekla je Alma Dikić iz Sanskog Mosta.

Prelijep ambijent laktaškog sela Krnete, lociranog na prvim obroncima planine Kozara sa sunčane, istočne strane, omogućio je ženama, - korisnicama projekta, predavačima i organizatora prelijepo druženje, koje je okončano svečanim ručkom u obližnjem etno selu Balkis. Jedostavno rečeno, dan i godina za pamćenje.

Foto: Boško Grgić


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti pa su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta na kojima se nalaze pčela su... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Gradiška Laktaši Kotor Varoš CERD USAID Ključ Teslić Sanski Most Nataša Trninić Alma Dikić Ranko Karapetrović Pčelarenje Kozara Bosa Mikanović Profesor dr Goran Mirjanić Pčelarstvo Škole pčelarenja Pčele Pčelarstvo


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.