Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Ruže kao indikatori bolesti u obiteljskom vinogradu Markota

Obiteljska vinarija Markota kroz generacije, od 1957 godine, kao obitelj živi svoju vinsku priču i njeguje ljubav prema lozi. Vinogradi Markota površine od oko 36 ha nalaze se na lokalitetima Starac i Klikun iznad Pleternice na obroncima Zlatne požeške doline.

Iz brojne obitelji Markota, danas se o vinogradima, vinariji i cjelokupnom poslovanju brinu dva brata Marko i Franjo, poštujući načela i ideje pradjeda i djeda Joze te oca Marinka Markote. U čast trima ženama obitelji, mami Mariji i kćerima Marti i Ani posadili su i mirisne sorte muškat ottonel, muškat ruža i rajnski rizling te taj dio vinograda nazvali "terase ljubavi".

Cesta ruža i vina u vinogradima Markota

U vinogradima obitelji Markota njeguje se i posebna priča vezana uz ruže što je rezultiralo i nazivom vinskih cesta - Cesta ruža i vina. Naime, na početku svakog reda vinove loze u vinogradu zasađena je i ruža, ukupno njih 1000 što daje posebnu simboliku i unikatan vizualni doživljaj. Ova neobična simbioza kraljice cvijeća i vinove loze nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Osim vizualnog efekta, ruže su i indikator bolesti, jer obole 3 dana prije loze i ukazuju na moguće pojave bolesti i u vinogradu.

Krajem svibnja ili početkom lipnja u isto vrijeme cvate i graševina i ruže i taj dan je obilježen jedinstvenim događajem nazvanim "Dani cvatnje graševine i ruža".

Kako bi uzgojili vrhunski plod vinogradi se gnoje Plantellom

Osim ranog otkrivanja bolesti i brze intervencije zaštite vinove loze svaki vinogradar zna da se mora pobrinuti kvalitetu tla i dostupnost hranjiva u tlu kako bi dobio vrhunsku sirovinu - grožđe. Vrlo važnu ulogu u kvaliteti i količini grožđa ima organska gnojidba. Kako nam otkriva Marko, za svoje su vinograde odabrali najkvalitetnije gnojivo – Plantella Organik za vinograde.

„Vinariji Markota je cilj proizvoditi vrhunska vina, a to ostvarili, osim uz vrhunske položaje i rezidbu u vinogradu, veliku stvar ima i gnojidba. Upravo zbog toga smo se odlučili na Plantellu Organik koja u svom sastavu ima veliku količinu suhe i organske tvari što nam je vrlo bitno u tlu, a kasnije da bi dobili vrhunska vina." ističe Markota.

Gnojidbu rade jedanput do dvaput godišnje i to u dozi od 1 t/ha. U jesenskom terminu apliciraju s deponatorom na dubini od 20-30 cm, a u proljeće, kada zbog erozije tla imaju zatravnjenje nasade, rade s rasipačem.

Benefiti korištenja gnojiva Plantella Organik za vinograde

Važno je, kako bi dobili kvalitetnu - vrhunsku sirovinu, upotrijebiti najbolja gnojiva kako bi ta sirovina bila što kvalitetnija, a samim time to utječe i na ta vina koja ćemo kasnije dobiti iz te sirovine. Plantella Organika za vinograde, osim visokog postotka organske i suhe tvari, sadrži i bentonit i zeolit koji čuvaju i vlagu u tlu za ljetnih mjeseci, a osim toga pojačavaju otpornost biljnog tkiva biljke, a na taj način biljka je otpornija i na bolesti. Gnojivo sadrži i željezo tako da se na taj način smanjuje pojava kloroze u vinogradima.

Plantella Organik za vinograde sadrži visok postotak suhe i organske tvari, sadrži sva hranjiva, dušik, fosfor, kalij kalcij – znači sve što je potrebno biljci. Kroz 6 mjeseci se postepeno sva ta hranjiva otpuštaju i loza ih usvaja postepeno te na taj način je i porast umjeren, biljka ne divlja već postepeno i usklađeno raste i sprema se za cvatnju, a kasnije lakše podnosi opterećenje s plodom.

Više pogledajte u video prilogu OVDJE.

Plantella gnojivo za ruže

Budući da svaki red vinograda krasi po jedna ruža i njih je bilo potrebno prihraniti, a Plantella gnojivo za ruže je odličan izbor za gnojidbu. Važno je ruže držati u kondiciji i na vrijeme ih pognojiti kako bi im vegetacija bila bujna. Ruže gnojimo Plantella mineralnim gnojivima za ruže. Tako dodajemo dovoljno dušika prije kretanja vegetacije, a to znači dobru vitalnost ruža kako bi one bile u pravoj funkciji za praćenje pojeve bolesti na vinovoj lozi.

Stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o., bacc.ing.agr. Milica Sekulić, 092 1941 694info@plantella.hrwww.plantella.hr

foto/video: Unichem Agro