Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Obnovljen maslinik Igora Žiganta - ulje osvojilo i nagradu!

Poznati riječki lučki kapetan 80-tih godina Igor Žiganto posadio je maslinik u Ičićima. Nakon njegove smrti, 6 godina se nije održavao, a to je rezultiralo rastom (bježanjem) stabala u visinu zbog gustog sklopa. Gnojidba i zaštita se nisu obavljale i urod se sveo na stotinjak kila ploda na 40- tak stabala, koja su sada trebala biti u punoj rodnosti.

"Obitelj pokojnog Žiganta odlučila je prepustiti meni maslinik na održavanje i brigu kako se ne bi zanemario maslinik kojeg je toliko volio i njegovao", pojašnjava Milica Sekulić, koja se kao savjetnica za Plantellu i predsjednica maslinara Opatije i opatijskog kraja, Udruge Agro Opatija, s maslinarima svakodnevno druži i prati situacije u maslinicima. "Za mene je obnova i vraćanje u rod, maslinika pokojnog Igora Žiganta, bila izazov i čast", ističe Milica.

Obnova maslinika na rod

U masliniku je zatekla stabla maslina, raznih sorti, starosti oko 20-ak godina, a zbog neredovite i nestručne rezidbe zadnjih 6 godina, bila su previsoka, nepristupačna, s malo rodnog porasta.

Plan regeneracije započeo je u ožujku sa skidanjem jednog djela previsoke krošnje (1/3 svakog stabla), a plan njezinog postepenog spuštanja napravljen je za sljedeće 3-4 godine. Osim skidanja dijela krošnje trebalo se obaviti i puno rezidbe kojom je uklonjen izrođeni dio suhih grana, a za tu radnju trebalo je puno vremena i strpljenja.

Osim što su masline bile nerezane i zapuštene bile su i iscrpljene zbog nedostatka hranjiva. Napravljen je godišnji plan gnojidbe bez koje ne bi bilo uroda ili bi bio oskudan.

Plantellin plan gnojidbe

Crvena zemlja, u kojoj masline rastu nema dovoljno humusa i takva nije zahvalna za održavanje u ljetnim mjesecima, a osim toga ne usvajaju se dostupna hranjiva.  Zbijeno tlo koje nema dovoljno humusa, teško se obrađuje, teško prima i zadržava vodu i hranjiva. Trebat će 2-3 godine da se dođe do plodnog tla koje će biti dobar medij za korijenov sustav i cijelo stablo masline.

"Bogatu osnovnu gnojidbu obavila sam u jesen prošle godine s organskim peletiranim gnojivom Plantella organik za masline. U ožujku dodam još jednu manju količinu Plantella organskog gnojiva", objašnjava Sekulić.

Svako stablo dobilo je 6-7 kg organskih peleta Plantella organika za masline, raspoređenih po širini krošnje i plitko su ukopani u tlo. Zbog visokog sadržaja organske i suhe tvari u gnojivu tekstura tla se poboljšala, a sadržaj humusa znatno se povećao. Upravo Plantella organska gnojidba utjecala je u ljetnim mjesecima na bolju otpornost maslina na sušu. Kondicija stabala na očigled se popravila, a mjerenjem pH vrijednosti ustanovljeno je da je izregulirala vrijednost koja je sad oko 7. Upravo povoljna pH vrijednost omogućava korijenu usvajanje dostupnih hranjiva i vlage tijekom aktivne vegetacije. Plantella organik za masline sadrži sva potrebna hranjiva za dobar rast i vrhunski plod .

"Na porastu mladih izboja vidio se utjecaj gnojiva na ukupnu kondiciju stabala, a samim tim i na dobru cvatnju i oplodnju. Uz kvalitetnu zaštitu od moljca i maslinove muhe obilnu količinu ploda uspjela sam sačuvati do same berbe", dodaje Sekulić.

Berba u masliniku

Prilikom berbe ukloni su vrhovi stabala koji su prstenovani u protekloj godini. Na taj način stabla su još jednim dijelom spuštena, a cilj je isprovocirati što više porasta i mladih grana kojima će se obnoviti krošnja.

Berba je podijeljena na tri termina zbog različitosti sazrijevanja plodova različitih sorti. Ručna berba i brza prerada zdravog ploda obećavaju kvalitetu. Plod je prerađen u dvije uljare u Istri (Ipša i Torkop), a rezultate kvalitete saznat ćemo na manifestacijama gdje se ona ocjenjuje.

"Zadovoljna količinom ploda (oko jedne tone) iz sezone 2022. nastavljam planirati radove u ovom prekrasnom masliniku" kaže Milica. Odmah nakon berbe obavljena je temeljita organska gnojidbe Plantella organikom za masline prije mraza i niskih temperatura kako bi moje masline i sljedeće godine obilno rodile i osigurale mi vrhunsko ulje.

Šampionska nagrada

Najbolje ocijenjeno maslinovo ulja na Smotri mladih ulja Udruge Agro Opatije, upravo je maslinovo ulje iza maslinika pokojnog kapetanaIgora Žiganta kojeg je Milica Sekulić obnovila, a da bi priča bila potpuna šampionska nagrada i nosi njegovo ime.

Maslinovo ulje je prerađeno u uljara IPŠA (Istra) te je osvojilo visoka 92 boda. Berba i prerada iz maslinika podijeljena je na tri termina, a ovo ocijenjeno ulje (zbog zrelosti maslina) dobiveno je od ploda ubranog i prerađenog ploda 12.10. Upravo ova nagrada dokaz je dobre prakse i brige o  maslinama, te potvrda da se i dalje treba nastaviti istim načinom održavanja maslina.

I drugi poznati i nagrađivani maslinari biraju Plantella organska gnojiva

Mnogi poznati maslinari godinama koriste Plantella organska gnojiva. Zadovoljni su umjerenim porastom, redovitom rodnosti i dobrom kondicijom maslina te obilnim urodom. Sastav tla se popravio, masline manje pate od suše jer se stvorio humus u tlu, a sva hranjiva dodana Plantellinim gnojivom usvajaju se postepeno od šest do osam mjeseci.

Savjetujte se s nama i osigurajte obilnu berbu i u sljedećoj maslinarskoj godini!!

info@plantella.hr, 092 194 1694, Plantella.hr

foto/video: Unichem Agro/Depositphotos:luckybusiness