Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako se zaštititi od mišje groznice? 

Povećani broj glodavaca ove godine uzročnik je i povećanog broja oboljelih od mišje groznice. Ovu akutnu zaraznu bolest (stručno hemoragična groznica s renalnim sindromom – HMRS) uzrokuju hantavirusi koji u prirodnim žarištima cirkuliraju uglavnom među glodavcima poput miševa, voluharica i štakora. Zato je prva preventiva redovito suzbijati miševe i štakore u i oko kuće.

Rekordna godina po broju zaraženih mišjom groznicom

Posljednjih mjeseci stručnjaci ponovno upozoravaju na opasnost od zaraze mišjom groznicom (Izvor: HZZJZ). Obično se svake godine prijavi samo nekoliko desetaka slučajeva, a veća izbijanja su otkrivena: 2014. godine, 209 zaraženih , 2017. zaraženih 389 osoba, i 2019. kada se zarazilo 197 osoba. Samo u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno je preko 130 zaraza. Razlog povećanog broja zaraza su ugodni uvjeti za preživljavanje i razmnožavanje glodavaca. Mišja se groznica obično javlja u proljetno-ljetnim, a u manjoj mjeri u jesenskim mjesecima. Često je povezana s vrtlarenjem, poljskim radom, aktivnostima na otvorenom, rekreacijom i čišćenjem mjesta na kojima su vidljivi tragovi i izmet glodavaca (čišćenje tavana, podruma). Češće se javlja u ruralnim područjima, ali moguća je i u gradovima gdje glodavci izmetom kontaminiraju predmete i hranu u podrumima i skladištima.

Simptomi mišje groznice

Bolest se prenosi s glodavaca na ljude udisanjem virusa preko izmeta i mokraće zaraženih glodavaca. Izlučevine također zaraze hranu, vodu i okoliš. Ljudi se zaraze radeći na polju ili u vrtu, u prostorima gdje se nalaze zaraženi glodavci i konzumirajući zaraženu hranu. Srećom, bolest se ne prenosi s čovjeka na čovjeka.

Vrijeme od infekcije do pojave znakova bolesti je 2-4 tjedna, a bolest se može odvijati u nekoliko faza. U početku se prije svega pojavljuju visoka temperatura s groznicom, jaka glavobolja, bolovi u lumbalnom predjelu i trbuhu. Pacijenti imaju bolne oči, s crvenilom na licu i očnim spojnicama. U slučajevima teške bolesti, nakon nekoliko dana visoke temperature pojavljuju se krvarenja na koži i sluznici te znakovi zatajenja bubrega, što znači da je izlučivanje mokraće znatno smanjeno te da u mokraći ima proteina i krvi. Pacijenti trebaju bolničko liječenje. Oporavak traje tjednima ili mjesecima. Još nema cjepiva protiv ove bolesti, a smrtnost od bolesti je 5–15%.

Potrebno je djelovati odmah

Najvažnija je mjera smanjiti kontakt s glodavcima i njihovim izmetima, a prevencija je sprječavanje pristupa glodavcima u podrum, smočnice, provođenje deratizacije, dezinfekcija površina onečišćenih izmetom i urinom, upotreba zaštitnih maski za zaštitu dišnih putova prilikom čišćenja prostorija. Tijekom rada koristimo rukavice od lateksa. Nakon dezinfekcije i uklanjanja izmeta i uginulih glodavaca, neophodno je prostor i površine mokro očistiti, a ruke temeljito oprati. Pritom je vrlo važno paziti da ne dižemo prašinu. Ako u prostoru nađemo mrtve miševe ili njihov izmet, najprije temeljito prozračimo prostor i ne zadržavamo se u njemu tijekom provjetravanja. Zatim dezinficiramo površine na kojima se nalazi izmet ili poginuli miševi.

Presudna je učinkovita zaštita od prenositelja zaraze

Za suzbijanje miševa i štakora preporučujemo upotrebu najjestivijih rodenticidnih mamaca Ratimor koji su dostupni u 4 oblika: mekani mamac, parafinski blokovi, žitni mamac i peleti iz prešanih žitarica.

Ratimor mekani mamac  izuzetno je sočan mamac i glodavci mu jednostavno ne mogu odoljeti. Dokazano je da je najjestiviji mamac na tržištu i učinkovit čak i kada je na raspolaganju dovoljno druge hrane. Pogodan je za sve unutarnje–stambene prostore, kao i za smočnice, podrume, spremišta za bicikle i skladišta.

Ratimor Parafinski blokovi nešto su tvrđi i sadrže izvrsne sastojke koji privlače sve glodavce – izuzetno su učinkoviti i za štakore. Zbog svog sastava korisni su i u vlažnim prostorijama (kao što su staje, vlažna skladišta, kanalizacijski i šahtovi za otpadne vode...) te u okolici zgrada.

Oba oblika mamca djeluju već nakon jednog hranjenja. Kako bismo postigli još veću učinkovitost, mamci imaju i zakašnjelo djelovanje (čak do 4 dana), jer samo tako glodavci loš osjećaj ne povezuju s mamcima. Mamci se postavljaju pored zidova uz koje se kreću spomenuti štetnici sve dok mamci nestaju. Mamce dodajemo sve dok nestaju, a kada ostaju znači da štetnika više nema ili više ne posjećuju to mjesto.  Mamci sadrže i gorko averzivno sredstvo koje izaziva povraćanje prilikom gutanja, što je dobra zaštita za domaće životinje.

Kako vas mišja groznica ne bi iznenadila:

  • Pravilno zaštitite svu hranu odnosno čuvajte je na višim policama.
  • Ne bacajte hranu i ostatke u običnu kantu za smeće jer to može privući i glodavce.
  • Ne dirajte mrtve životinje - ako ih pronađete.
  • Ne pijte vodu s izvora u prirodi.
  • Ne ležite na golom tlu
  • Za vrlo prašnjave radove koristite zaštitnu masku 
  • Ne dirajte divlje životinje! Divlje životinje u pravilu bježe od ljudi. Ako je životinja hrabra i priđe čovjeku čak i danju velika je vjerojatnost da je životinja zaražena jednom od zaraznih bolesti (mišja groznica, bjesnoća ...).
  • Ako primijetite znakove infekcije, odmah posjetite liječnika. Odredit će pregled urina, stolice i krvi i tako, na temelju rezultata analiza, u kratkom vremenu postaviti dijagnozu. Ako se bolest brzo otkrije, liječenje je kratko i učinkovito.

Više savjeta o zaštiti doma i osobnoj zaštiti od štetnih insekata možete pronaći na web stranici NapraviVrt.hr.

Besplatni stručni savjeti: 00385 92 194 1694 
bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnik Unichem Agro

foto/video: Unchem Agro/Depositphotos/mikelane45