Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Rasadnik Lotus: Savjeti za uzgoj kvalitetnog cvijeća i ukrasnog bilja

Obiteljski obrt Lotus i sad pridruženi obrt Lotus ima dugu tradiciju bavljenja uzgojem cvijeća. Bračni par Ljerka i Marko započeli su s uzgojem cvijeća 90-tih godina. Koristili su plastične tunele i improvizirane plastenike te zadovoljavali potrebe tržišta u to vrijeme. Dokazanom kvalitetom uzgoja i raznovrsnom ponudom cvijeća proizvodnja se iz godine u godine širila. Kćer Ivana Jakeljić Hruška, odlučila se dati potporu roditeljima i otvaranjem obrta ¨Lotus¨ proširuje proizvodnju.

Rasadnik Lotus 

Cvijeće su nekad prodavali samo na kućnom pragu i na štandovima lokalnih tržnica, a danas su vodeći dobavljači mnogim trgovačkim centrima diljem Hrvatske, poznatim cvjećarima. Kupci vole i dalje osobno doći u plastenike, u mjesto Vetovo gdje je i proizvodnja, i osobno birati svoje cvjetne kombinacije, ali i upoznati obitelj Jakeljić. 

Proizvodnja cvijeća i ukrasnih biljaka odvija se u sedam suvremenih plastenika na nešto više od dvije tisuće kvadratnih metara. Obitelj proizvodi na tisuće sadnica tijekom cijele godine. Biljke se proizvodi uglavnom iz sjemena i reznicama. U proljeće su to presadnice za vrtove, a u jesen rezano cvijeće i lončanice krizantema za potrebe blagdana Svih svetih. U ovaj posao su uključeni svi članovi obitelji, a povremeno, uglavnom u proljeće i jesen, zapošljavaju se sezonci i to su u pravilu ljudi iz Vetova. 

Najljepše kombinacije cvijeća na terasama, balkonima i vrtovima

Kako bi uzgojili zdravo cvijeće i da takvo ostane najvažnije je kvaliteta supstrata. Obitelj Jakeljić za proizvodnju i presadnju, biraju višekomponentni supstrat Plantella Balkoniu. Supstrat Plantella Balkonia je jedinstvena, petkomponentna zemlja za cvijeće i ukrasne biljke.

Prednosti korištenja Plantella Balkonia zemlje:

  • osigurava veliku količinu organskih tvari najkvalitetnijim huminskim tresetom kojeg sadrži
  • djeluje odmah sa svim potrebnim mineralima i hranjivim tvarima
  • s BIO-vlaknima zadržavaju se voda i hranjive tvari u području korijena kako bi biljkama bili lako dostupni
  • uz dodatak guana, biljkama se omogućuje bolji rast i razvoj
  • uz aktivatore cvatnje, biljkama se potiče razvoj više cvjetnih pupoljaka

Kada započeti sa prihranom tekućim gnojivima?

Biljkama posađenim u Plantella Balkoniu prvih par tjedana ne trebaju dodatna hranjiva, ali nakon 2-3 tjedna potrebna je prihrana tekućim gnojivom Plantella Cvet koje je visoko kvalitetno, obogaćeno s 11 vitamina i ekstraktima morskih algi, a namijenjen je za gnojenje svih vrsta cvjetajućih sobnih, balkonskih i vrtnih biljaka. Cvjetajuće biljke bit će nam zahvalne za optimalna hranjiva koja ćemo dodati s tekućim gnojivom formirati će se više cvjetnih pupova, dok će cvijet biti intenzivnije boje. Zbog sastava aminokiselina i vitamina cvjetnice će biti otpornije na bolesti i štetnike, ali i na niske i previsoke temperature. Plantella ima i liniju specijalnih tekućih gnojiva za cvijeće kao što su surfinije, pelargonije...

foto: Milica Sekulić  savjetuje Ljerku Jakeljić kako primjeniti Plantella proizvode

Milica Sekulić, stručna savjetnica za Plantellu: Osnovno je izabrati najbolji višekomponentni supstrat za sadnju

Čim ugrije treba biti spreman za presadnju i sadnju biljaka na balkone i u vrtove. Kao prvo i osnovno potreban je najbolji višekomponentni supstrat za sadnju. Ne smije biti najjefiniji i nekvalitetan supstrat već treba birati provjerene proizvode koji će osigurati bujnu cvatnju cijelo ljeto te time vratiti uloženo.

Odličan medij za cvjetajuće biljke je petkomponentna zemlja Plantella Balkonia za sadnju i presađivanje svih balkonskih, prozorskih, sobnih i vrtnih biljaka. Tijekom ljeta biljke je potrebno prihranjivati s tekućim Plantella gnojivima kao što je Plantella Cvet. Kada nas iznenadi proljeće kao što je ovo, sa velikim temperaturnim razlikama, od jako visokih do jako niskih, važno je zaliti sve presadnice s aminokiselinama. Bio Plantella Vita će osigurati da se biljke što prije oporave i da krenu sa svojim rastom što bujnije i bolje.

Ljerka Jakeljić, rasadnik Lotus: Pripazite prilikom presađivanja 

Prilikom presađivanja cvijeća i ukrasnih biljaka treba biti oprezan. Na dnu ukrasnih posuda ili korita treba postaviti drenažni materijal (glinene kuglice, komadiće keramike ili šljunka). Korito do vrha treba napuniti supstratom Plantella Balkonia. 

U žardinjeru ne smijemo staviti previše biljaka jel će ona brzo izgubiti svoj izgled i neće izdržati do jeseni, odnosno do kraja sezone te neće biti lijepe. Biljke je potrebno rasporediti i saditi pazeći na dubinu sađenja jer preduboko posađenim biljkama, naročito uspravnim pelargonijama, donji listovi počnu brzo gnjiliti. Ako je u nju posađeno optimalno biljaka, koliko treba, recimo tri, četiri, koje nisu bujnog rasta, ona će biti lijepa cijelo ljeto, uz dodatak hranjiva i normalno, adekvatno zalijevanje koje je svakodnevno. Osobito surfinija traži dosta vode i dosta hranjiva.

Cvijeće posadite u Plantella Balkoniu i njegujte tekućim Plantella gnojivim i vaš balkon bit će najljepši.

Pozivamo vas da posjetite našu novu web stranicu Plantella.hr, punu bogatog sadržaja te savjeta o vrtlarenju ili nas pratite na FB stranici Plantella.hr gdje emitiramo webinare - video predavanja  s raznim temama o vrtlarenju.

foto/video: Unichem Agro/Poljoprivredna TV