Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Preporuka za prvi tretman strnih žita

Da bi održali lisnu površinu zdravom i tako sačuvali planirani prinos, potrebno je zaustaviti širenje bolesti s donjih listova na gornje. Prvim fungicidnim tretmanom znatno umanjujemo pritisak bolesti u fazi intezivnog rasta strnih žita, dok sa kasnijim tretmanima štitimo list zastavičar i klas koji su ujedno i nosioci prinosa.

Preporuka je da se za prvi tretman pšenice i ječma protiv bolesti lista, u fazi prvog do drugog kolenca, koristi  fungicid AMISTAR® Extra 280 SC u količini primene 0,6 - 0,75 l/ha, u zavisnosti od inteziteta napada i pritiska bolesti.

AMISTAR® Extra 280 SC obezbeđuje zaštitu novog porasta i štiti biljke od eventualne suše, zbog čega biljke zadržavaju sklop i samim tim daju EXTRA PRINOS i EXTRA KVALITET.

Ono što mnogima preporučujemo u prvom tretmanu je regulator rasta MODDUS® Evo. Njegovom primenom umanjuje se mogućnost poleganja useva ali i poboljšavaju procesi usvajanja mineralnih materija, vode kao i drugi fiziološki procesi koji poboljšavaju opšte stanje biljaka što sveobuhvatno vodi ka visokom prinosu. Količina primene u usevu pšenice je 0,3 l/ha, dok u usevu ječma količina primene  je 0,6 l/ha.

Od štetočina (Lema melanopus) se pšenica u prvom tretmanu štiti insekticidom KARATE® Zeon 5 CS u količini primene 0,2-0,25 l/ha.

Za suzbijanje divljeg ovsa i drugih travnih korova, predlažemo herbicid AXIAL® 050 EC, u količini primene 0,6 - 1,2 l/ha.U slučaju da na parceli imamo jako veliku brojnost divljeg ovsa (Avena fatua), preporučujemo da se ide sa većom dozom ili da se tretman radi u splitu (0,6 l/ha + 0,6 l/ha) zbog činjenice da nicanje divljeg ovsa može biti razvučeno u dužem vremenskom periodu. AXIAL® 050 EC se odlikuje fleksibilnim vremenom primene - do pojave lista zastavičara (BBCH 39) ili kada su korovi u fazi od trećeg lista do prvog kolenca.

Samo u ovoj sezoni poljoprivredni proizvođači ne smeju da propuste šansu da kupe prestižne i dokazane Syngenta proizvode po nikad boljoj ceni.

Za sva dodatna pitanja kontaktirajte našu stručnu podršku na terenu: Kontakt Syngenta.

Foto: Syngenta Agro