Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Što se može financirati Investicijskim kreditima za ruralni razvoj?

Investicijski krediti za ruralni razvoj financiraju nove dugoročne investicije malih i srednjih poduzetnika koji djeluju u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru. U nastavku donosimo pregled najzanimljivijih mogućnosti ulaganja po mjerama Programa ruralnog razvoja.

Procedura provedbe

U provedbi ovog financijskog instrumenta sudjeluju HBOR i tri poslovne banke: OTP banka d.d., Privredna banka Zagreb d.d. i Zagrebačka banka d.d. Poslovna banka zaprima zahtjeve za kredit te samostalno procjenjuje poduzetnika i njegovo ulaganje (investiciju). U slučaju pozitivne ocjene poduzetnika i njegovog ulaganja (investicije), poslovna banka s poduzetnikom sklapa ugovor o kreditu u svoje ime i za svoj račun te u ime i za račun HBOR-a. Potporu sadržanu u kreditu dodjeljuje HBOR.

Tko su prihvatljivi korisnici kredita?

Prihvatljivi korisnici kredita su obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG), obrti registrirani za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, trgovačka društva (uključujući proizvođačke organizacije) i zadruge (također uključujući proizvođačke organizacije).

Iznos kredita, rok korištenja i otplata

  • Iznos kredita - od 50.001 EUR do 1.000.000 EUR u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem tečaju HNB-a na dan zaključenja ugovora
  • Poček - do 3 godine, odnosno 5 godina kod ulaganja u trajne nasade
  • Rok korištenja - do 18 mjeseci
  • Rok otplate - do 180 mjeseci (15 godina), uključujući poček. Nije moguća izmjena roka otplate kredita nakon odobrenja kredita
  • Kamatna stopa - Na dio kredita iz sredstava Programskog doprinosa - 0%, a na dio kredita iz sredstava poslovne banke - u skladu s poslovnom odlukom banke. Kamatna stopa je fiksna za cijelo vrijeme otplate kredita.

Pregled nekih mogućnosti ulaganja po mjerama PRR

Mjera 4. kroz 2 podmjere omogućuje ulaganja u fizičku imovinu.

Podmjera 4.1. podrazumijeva ulaganja u poljoprivredna gospodarstva. Prihvatljiva su primjerice ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu koja se odnose na poljoprivrednu proizvodnju, nove i inovativne tehnologije, novu opremu i zelene tehnologije. Mnogi će se vjerovatno prepoznati u ulaganjima koja se odnose na restrukturiranje i modernizaciju farmi te navodnjavanje. Stočarima može biti zanimljiva mogućnost ulaganja koje se odnosi na na skladištenje stajskog gnojiva, objekata za skladištenje i čuvanje te opremu. Ulaganje u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa, sunčeva energija) za korištenje na poljoprivrednim gospodarstvima je također dio ove podmjere.

Podmjera 4.2. se odnosi na ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda i to kroz tip operacije 4.2.1. na povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima (npr. modernizacija postojećeg proizvodnog kapaciteta), a kroz tip operacije 4.2.2. na korištenje obnovljivih izvora energije (ulaganja u izgradnju objekata za proizvodnju energije iz OIE za korištenje u preradi prehrambenih proizvoda).

Mjera 6. obuhvaća ulaganja u razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima. Neki od zanimljivih primjera ulaganja u sklopu ove mjere su aktivnosti u ruralnom turizmu, prerada, marketing i izravna prodaja lokalnih proizvoda te tradicionalni obrti i zanati i rukotvorine. Interesantna mogu biti i ulaganja u razvoj ugostiteljsko turističkih usluge na poljoprivrednom gospodarstvu (vinotočje/kušaonica, izletište, soba, apartman, ruralna kuća za odmor i sl.).

Mjera 8. uključuje potpore za ulaganja u modernizaciju tehnologija, strojeva, alata i opreme u pridobivanju drva i šumskouzgojnim radovima kroz jedan tip operacije odnosno u predindustrijskoj preradi drva kroz drugi.

Prihvatljiva su ulaganja koja se provode na području Republike Hrvatske osim urbanih središta gradova (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split), a prihvatljivost troškova se provjerava uvidom u poslovni plan koji mora dokazati izvedivost i financijsku održivost ulaganja. Za ulaganja u okviru Mjere 6. planirana nepoljoprivredna djelatnost mora se odvijati na području jedinice lokalne samouprave u kojoj je sjedište poljoprivrednog gospodarstva, u naselju s najviše 5.000 stanovnika (prema popisu stanovništva iz 2011.)

Važno! Potpune informacije o Investicijskim kreditima za ruralni razvoj možete pronaći OVDJE, a cjelovit tekst programa možete pročitati i preuzeti na linku: Program kreditiranja - Investicijski krediti za ruralni razvoj

Za sve upite nam se možete obratiti i putem slijedećih kontakata:

besplatni telefon: 0800 8007
e-mail: ruralni.krediti@hbor.hr

Foto: depositphotos.com/stevemc