Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kada sijati i saditi kupus za bogatu berbu?

Kupus je ukusno i zdravo povrće popularno među proizvođačima, kako u vrtovima tako i na većim površinama. U nastavku pronađite savjete i doznajte kako ga uzgajati, planirati sjetvu te saditi i nabaviti presadnice. 

U porodicu kupusnjača spadaju razne vrste. Neke od najpopularnijih su crveni i savojski kupus, prokulica, kelj, korabica, cvjetača i brokula. 

Vrlo cijenjen i najčešće uzgajan glavičasti kupus spada u dvogodišnje biljke. On stvara glavice koje se sastoje od gusto zbijenih listova u prvoj godini i cvjetno stablo u drugoj godini. Sićušni žuti cvjetovi tvore nakupine u obliku grozda. Proizvode male, okrugle, smeđe ili gotovo crne sjemenke.

Gnojidba kupusa

Uzgoj kupusa je jednostavan i zato se mnogi vrtlari odlučuju upravo za njega. Naime, biljke iz spomenute porodice općenito pripadaju nezahtjevnim biljkama. Uspijevaju na sunčanim i zaštićenim mjestima, a preferiraju plodno, humozno, hranjivim tvarima bogato pjeskovito-ilovasto tlo neutralne reakcije. 

Obogaćivanje tla stajskim gnojem donosi bolje rezultate. Možete koristiti tekuće gnojivo godinu dana prije sadnje ili granulirano neposredno prije sadnje. 

Za dobro zbijenu glavicu valja obratiti pažnju na mineralnu gnojidbu koju nadopunjuje prethodno primijenjeni stajnjak. Kako bi biljka razvila jak korijen treba obratiti pažnju na ishranu fosforom. Kako se listovi razvijaju valja obratiti pažnju na opskrbljenost svim elementima pa se tada koriste NPK gnojiva. 

Valja napomenuti da ima visoke zahtjeve za vodu, pogotovo kada su glavice u razvoju te za vrijeme suše. 

Sjetva sjemena kupusa - kada i kako?

Bijeli glavičasti kupus dobro podnosi temperaturne promjene. Klijanje se odvija već na 5 do 10⁰C i relativno je brz proces. Prve presadnice mogu se pojaviti unutar pet dana. 

Kupus se obično uzgaja iz presadnica jer je ova metoda pokazala najbogatiji urod. Njihova proizvodnja traje četiri do osam tjedana, a vrijeme sjetve ovisi o sorti. Rane sorte kupusa treba sijati u veljači i ožujku, srednje rane i srednje kasne u travnju, a kasni kupus u svibnju. 

Presadnice kupusa potrebno je prorijediti. Presadite ih u male posude ili posude za sadnju. 

A gdje kupiti sjeme? Velik izbor sjemena kupusa možete pronaći na: https://gardenseedsmarket.com/sjeme-kupusa/

Kako uzgojiti zdrave sadnice kupusa?

Zdrave, dobro razvijene sadnice presudne su za uspješan uzgoj. Mlade biljke kupusa trebaju biti kompaktne, svjetlozelene i imati četiri do šest listova. Optimalna visina je između 10 i 16,5 cm. Da bi bile zdrave, sadnice kupusa trebaju kaljenje. Da biste to postigli, prozračite ih ili ostavite vani kako biste ih izložili nižim temperaturama te smanjite zalijevanje.

Sadite sadnice na ciljano mjesto za vrijeme hladnih i oblačnih dana. Zalijte ih prije sadnje kako biste ih lakše izvadili iz lonaca bez oštećivanja korijena. 

Rane sorte sadite vani u travnju, srednje rane od sredine travnja do sredinom svibnja, a kasne sorte u lipnju. Kupus preporučujemo saditi u redove na razmak od 60 centimetara, međusobno udaljene 40 do 50 cm.

Berba i skladištenje

Već u lipnju možete početi brati glavice ranih sorti. Berba srednje kasnih sorti odvija se od srpnja do rujna. Sorte kasnog kupusa obavezno treba brati između listopada i prvog mraza. 

Oblikovane, zdrave glavice s nekoliko vanjskih zaštitnih listova najbolje je čuvati u hladnom skladištu. Kupus koji namjeravate koristiti u svom kućanstvu možete spremiti i u kartonske kutije. Glavice slažite u jednom sloju tako da se ne dodiruju. Možete ih također zamotati u smeđi papir i složiti na police. 

Oni koji imaju dostupne veće hladne prostorije za skladištenje, trebali bi pokušati glavice povezati naopačke za korijen i objesiti visoko. Tako čuvane imaju odgovarajuću prozračnost i traju puno duže

foto: Depositphotos/jack520429/maxol7/Martina Pavlović