Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Braon mramorasta stenica - aktuelni problem jabuke i leske

Berba ranih sorti jabuke je počela. Kasni mrazevi, zatim dug period tropskih temperatura bez kiše, uslovili su odlaganje berbe za 10-15 dana u odnosu na prošlu godinu.

Ipak, rod jabuke je visok, a kvalitet promenljiv. Kako prvi plodovi dolaze u hladnjače i ulaze u proces sortitanja i pakovanja, tako se primećuju problemi koji su se javili tokom proizvodnje. Ono što je prvo uočljivo jeste oštećenje prouzrokovano insektima iz porodice Pentatomidae, u prvom redu braon mramorastom stenicom.

Štete koje ovaj insekt prouzrokuje su trajne. Nakon probijanja kutikule svojom rilicom, luči pljuvačku sa enzimima koji razgrađuju meso jabuke i stvara se plutasto tkivo, slično ,"gorkim pegama". Raniji ubodi prouzrokuju i deformaciju ploda. Takođe, velike štete mogu nasati i u zasadu leske. Svojom ishranom, stenica uništava plod, koji ostaje smežuran, plutast i deformisan. 

Braon mramorasta stenica ima dve generacije godišnje, a štetni uzrasti su larva drugog, trećeg, četvrtog i petog uzrasta kao i adult. Migratorna je vrsta, dobar letač, pa lako prelazi sa jednog useva na drugi. S obzirom da je ciklus razvića od jaja do adulta razvučen, u ovom momentu u zasadima, prisutni su svi razvojni stadijumi.

Do sada, najugroženija sorta jabuke je bila greni smit, a jedan od razloga jeste kasna berba i to posle žetve ratarskih kultura kada jabuka ostaje najkvalitetniji izvor hrane. Ipak, ove godine su zabeležene značajne štete i na sorti gala. U pojedinim zasadima, procenat plodova sa oštećenjem od ovog insekta dostiže i 40%. S obzirom na to da je ovo polifagna štetočina, i da se hrani na različitim biljkama, kontrola i zaštita je izuzetno teška. 

U momentima pred berbu, kada je i najintenzivnija pojava ove štetočine, mora se pristupiti takvom odabiru preparata gde je karenca kratka, a efikasnost zadovoljavajuća. Preparat POLUX je insekticid čija je aktivna materija iz grupe piretroida, koja ima jako inicijalno delovanje i visoku efikasnost u suzbijanju braon mramoraste stenice.

Deluje kontaktno i digestivno na insekta, i brzo dovodi do uginuća. Važna odlika je karenca od sedam dana, što čini POLUX odličnim rešenjem za zaštitu zasada u ovoj fazi, u sortama koje će se tek brati. Preporuka stručne službe Galenika- Fitofarmacije je da se aplikacija izvrši u jutarnjim časovima, a kada je neophodno i najniže dizne na atomizeru otvoriti i upotrebiti. Ovim tretmanom suzbija se i druga značajna stenica, zelena povrtna stenica (Nezara viridula).

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!
Foto: Galenika Fitofarmacija