Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Suzbijanje korova, bolesti i insekata u usevu pšenice i ječma

Zaštita useva pšenice i ječma je postala neophodna mera kako bi se ostvarili očekivani prinosi. Za dobro napredovanje strnih žita i dobar rod, neophodno je sada uraditi tretman herbicidima i fungicidima.

Na većini parcela pod usevima ozime pšenice i ječma mogu se uočiti simptomi pepelnice, lisne rđe, mrežaste pegavosti, fuzarioza i septorioza. Simptomi su u većoj ili manjoj meri prisutni na svim sortama i u svim rejonima. Obzirom na prisutnu vlagu (rosa, magla, kiša) i temperature koje im pogoduju, zaraza se vrlo brzo širi. Useve obavezno treba pregledati i ukoliko su bolesti prešle prag ekonomske štetnosti uraditi tretman fungicidom IMPACT 25 SC u količini od 0,5 l/ha. 

Propadanje listova zbog bolesti ne treba mešati sa propadanjem centralnog lista. Ako se uoči takvo propadanje u pitanju je Švedska mušica (Oscinella frit). Larva oštećuje donji deo centralnog lista tj. zametak klasa, usled čega dolazi do žućenja i uvijanja centralnog lista. Na takvim izdancima ne dolazi do formiranja stabla, a samim tim ni klasa. U takvim izdancima, pri dnu mogu se uočiti larve bele boje, veličine 1-3 mm.  Kada ošteti stabljiku jedne biljke, larva prelazi na drugu. Štete se uočavaju kako na primarnom, tako i na svim sekundarnim izdancima u bokoru. 
U našim uslovima je postala redovna pojava biljnih vaši koje nanose neposrednu štetu svojom ishranom, ali i posredno kao prenosioci virusa. Ako se uoče ovi simptomi, fungicidnom tretmanu treba dodati sistemični insekticid. Za suzbijanje drugih insekata koji se sada nalaze u pšenici preporučujemo POLUX u dozi 0,3 l/ha. 

U istom prohodu možemo rešiti i prisutne korove dodavanjem herbicida MONOSAN HERBI 2 l/ha do drugog kolenca ili nakon te faze kombinacijom herbicida TEZIS u količini 10 g/ha i BONACA 0,4 l/ha.

Ako biljke zaostaju u razvoju ili imaju fiziološke simptome deficita hraniva uz sredstva za zaštitu bilja treba kombinovati biostimulator na bazi aminokiselina CHOPIN EVOLUTION 3 - 5 l/ha, koji brzo oporavlja usev i direktno utiče na prinos i proteinski sastav pšenice i ječma. CHOPIN EVOLUTION se ne preporučuje u usevima pivarskog ječma jer dovodi do povećanja proteina u zrnu, što nije potrebno u ovoj vrsti ječma. 

Pre upotrebe preparata obavezno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

Foto: Galenika Fitofarmacija