Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako se uspješno riješiti korova u soji?

Odluku o tome kada započeti sjetvu soje treba donijeti na temelju podatka o temperaturi sjetvenog sloja. Temperatura bi se trebala kretati od 10 do 12 ° C. Preranom sjetvom u hladno tlo, soja sporije niče i borba s korovima u konačnici je zahtjevnija.

Tvrtka Chromos Agro od ove godine nudi riješenje u vidu preparata Sirtaki (klomazon 360 g/L) koji dolazi u obliku inkapsulirane suspenzije – CS.

Od trenutno postojeće palate preparata u RH na osnovu aktivne tvari klomazon, Sirtaki je jedini preparat s dozvolom u soji čije karakteristike su opisane kroz selektivno zemljišni i kontaktno-sistemični učinak. Odgovoran je za sintezu karotenoida, biljke ga usvajaju korijenom i izdancima (klijanci), a daljnja translokacija provodi se putem ksilema do mjesta djelovanja.

Upotreba nakon sjetve, a prije nicanja soje (pre-em)

  • Sredstvo je potrebno primijeniti najkasnije do stadija BBCH 08 u količini 0,3 – 0,4 l/ha (30 – 40 ml/1000 m2).
  • Nakon nicanja korova (post-em primjena) aplikacija se obavlja u periodu do 4 razvijene troliske soje (BBCH 10-14) u količini 0,3 l/ha (30 ml/1000 m2).
  • Potreban utrošak vode iznosi od 200 – 400 l/ha.
  • Degradacija tla (DT50) za Sirtaki u polju kreće se od 15 do 47 dana (umjereno postojan). Ona ovisi o vrsti tla i sadržaju organske tvari.

Preporuka za uporabu Sirtaki – kombinacija s aktivnom tvari metribuzin

  • Dobrim odabirom i primjenom herbicida nakon sjetve, a prije nicanja soje (pod povoljnim uvjetima njihova djelovanja) osiguravamo od 4 do 6 tjedna za nesmetan rast soje.
  • Učinkovitost herbicida ovisi i o prisutnosti, odnosno vrsti korova, mehaničkom sastavu tla, raspodjeli oborina, obrađivanju tla i drugim čimbenicima.

Ako se tretiraju korovi u pre-em periodu, takav pristup polučuje učinkovito suzbijanje korova koji imaju sitno sjeme jer sitno sjemeni korovi niču iz plitkih slojeva zemlje.

Krupno sjemeni korovi poniču iz dubljih slojeva zemlje i preparati za pre-em fazu rasta nemaju zadovoljavajući učinak. Nadovezujući se na prethodno navedeno, u tu svrhu koriste se herbicidi koji su namjenjeni za suzbijanje korova nakon njihovog nicanja (post-em primjena): Corum, Pulsar 40, Basagran 480 i Focus Ultra uz upotrebu okvašivača Dash.

Osim primjene u soji, Sirtaki ima dozvolu za primjenu u krumpiru i duhanu.

Za više informacija kontaktirate nas na tel: + 385 1 6040 357 ili e-mail: chromos-agro@chromos-agro.hr

Autor: Tomislav Brkanić dipl. ing

foto: JumpStory