[VIDEO] Bolesti pšenice i kako ih izbeći
Ono što bismo trebali da znamo je da prosečno 20% globalne proizvodnje pšenice propadne zbog bolesti i štetočina. I mismo osetili u 2014. godini velike gubitke upravo zbog rđe pšenice.
Bolesti smanjuju aktivnu površinu lista za fotosintezu i ubrzavaju propadanje lista. Zatim, teraju biljku da pokrene odbrambene mehanizme i na taj način troši svoje rezerve. Utiču na stabljiku i koren tako što smanjuju usvajanje hranljivih materija i vode.
Smanjuju specifičnu težinu samog zrna pšenice, i s druge strane, fuzarijum koji može dovesti do stvaranja mikotoksina, tj. nekih malih otrova zbog kojih kupac sutra ne želi da kupi vaše žito.
Već u fazi formiranog prvog kolenca kreće nakupljanje suvih materija u biljci pšenice. Količina suve materije zavisi od kvaliteta bokorenja i kao što smo rekli, od zdravstvenog stanja biljke.
Zdrav list bez simptoma bolesti je sposoban da vrši fotosintezu i da nakupi veliku količinu hranljivih rezervi. Te rezerve talože se u stabljici i neposredno pred nalivanje zrna iz stabljike se te hranljive materije transportuju u klas i na taj način u veoma velikoj meri utiču na ukupan prinos.
Što su uslovi stresniji, uticaj ovih rezervnih hranljivih materija nakupljneih u stabljici je veći. Tokom jeseni i ranog proleća formira se prinos pšenice.
Koje su to ključne bolesti pšenice?
Pogledajte u video prilogu kako očuvati taj potencijal u proleće pa do leta:
Foto: Bayer