Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako se odbraniti od prolećnog mraza?

Prethodnih godina prolećni mrazevi su napravili velike štete na voćnjacima u Srbiji. Klimatske promene su sve prisutnije i ako je pre 15 godina mogućnost pojave mraza bila mala, savremena voćarska proizvodnja se ne može uspešno organizovati bez zaštite od kasnih prolećnih mrazeva. 

Nada da će nas ove godine zaobići mraz postoji. Da li vaša investicija u sadni materijal, sistem za navodnjavanje i protivgradnu mrežu može da se uzda u nadanje? Mraz od -2°C koji dovoljno dugo traje je dovoljan da umanji prinos za preko 70% te sezone. A onda nam ostaje nada za sledeću godinu.

Načini odbrane koji se mogu naći na tržištu

Za zaštitu od prolećnih mrazeva se nalaze razni proizvodi na tržištu. Od gorionika koji proizvode ispuštaju toplotu, vetroturbina i zadimljavanja sve do najefikasnije metode a to je zaštita od mraza orošavanjem. 

Prednosti i karakteristike pojedinih sistema:

Iskustva širom Evrope, a i kod nas su pokazala da su sve zaštite manje efikasne od zaštite orošavanjem.

Kod orošavanja stvar je vrlo jednostavna. Na svaki gram zamrznute vode oslobodi se 1444 KJ (80 Cal) energije koja menja mikroklimu u voćnjaku, dok temperatura ispod leda ne ide ispod 0°C. I kod sistema orošavanja ima različitih varijanti.

Postoje standardni sistemi zaštite i novi, pulsni sistem zaštite od mraza. Razlika nisu male.

Istine i zablude o zaštiti

Više leda na stablima - bolja zaštita? Apsolutno netačno. Više leda na samim granima može da ošteti stabljiku i polomi je, što će prozrokovati veću štetu nego korist. Takođe, što je led deblji to je temperatura oko pupoljaka niža i ide ispod 0°C iako ima nekoliko santimetara leda. 

Što više vode, to smo sigurniji? Takođe, netačna konstatacija. Kod sistema sa velikom potrošnjom vode, dobar deo same vode isparava iako su temperature niske, što dodatno snižava temperaturu u samom voćnjaku, a vas onesposobljava da narednih nekoliko dana uđete u voćnjak i izvršite potrebnu zaštitu.

Da li su sistemi sa izmaglicom onda korisniji?  Nisu. A evo i zašto. Tačno  je da sistemi koji stvaraju izmaglicu troše malo vode, ali ne doprinose nikakvoj zaštiti vaših biljaka. Sitne kapi vode koje stvaraju maglu su vrlo pokretne, te ih i najmanji vetar pomera van granica voćnjaka i vaš zasad ostaje bez ikakve zaštite. Bolje je ne investirati u sistem zaštite od mraza, nego to uradi sa nepouzdanim sistemima.

Svi zainteresovani korisnici mogu krajem meseca pratiti onlajn predavanje o pulsnom anti-frostu i iz prve ruke saznati sve o sistemu i dobiti odgovore na sva pitanja. Prijavite se OVDE.

Pitanje: do koje temperature sistem štiti -3, -4, -5, -6 … °C ? Zaštita gajenih kultura ne zavisi samo od temperature. Vetar je jedan od odlučujućih faktora koji definiše koliko će neka zaštita od mraza biti efikasna. Sistemi antifrosta efikasno štite do brzine vetra od 8 km/h.

Sistem startujem i gasim kod temperatura 0°C. Najbitnije je sistem startovati na vreme pre nego što temperatura padne na kritični nivo. Trenutak startovanja zavisi od temperature (suvi i mokri termometar), vlage vazduha kao i brzine vetra. Analizom parametara određuje se tačka rose kao i realna minimalna temperatura na polju. Sistem se ne zaustavlja na 0°C već kad se sav led otopi.

Dodatne pogodnosti pulsnog sistema je evaporativno hlađenje koje se sprovodi tokom sezone gajenja a bazira se na istim termodinamičkim principima. Definisanje sistema hlađenja zavisi od kulture, temperature, i kvaliteta vode. Potrebno je detaljno analizirati elemente pre donošenja odluke o radu sistema hlađenja.

Finansijski aspekt - cena?

Svakodnevno imamo upite koliko košta sistem pulsne zaštite od mraza. Cena zavisi od mnogo faktora. Kao i kod navodnjavanja, svaki sistem je poseban, unikatan. Ne postoje dva identična sistema zaštite od mraza. Cena umnogome zavisi da li imate sistem za navodnjavanje, kapacitet izvorišta, položaj terena, organizaciju same parcele, instaliranu energiju za pokretanje sistema.. Za svaki upit, radi se kompletan projekat kako bi vam precizno odgovorili na pitanje o ceni. 

Važno je znati da je dovoljan je samo jedan mraz da napravi nepopravljivu štetu, a isto tako jedna uspešna odbrana od mraza da taj sistem isplati. 

Iako se na tržištu nalazi razna oprema, pulsni sistem zaštite od mraza se pokazao kao najefikasniji u odbrani. Firma Aquaduct je zvanični uvoznik pulsnog anti frost sistema španskog proizvođača i na raspolaganju smo vam za sva pitanja. Za sve informacije i upite slobodno nas kontaktirajte na www.aquaduct.rs ili office@aquaduct.rs ili čak na poziv ukoliko niste pri računaru na +38163236307.

Svi zainteresovani korisnici mogu krajem meseca pratiti onlajn predavanje o pulsnom anti-frostu i iz prve ruke saznati sve o sistemu i dobiti odgovore na sva pitanja. Prijavite se OVDE.

Foto: Aquaduct