Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

FANTIC M: Za suzbijanje plamenjače na tikvenjačama

Tikvenjače imaju visoke hranjive vrijednosti i sadrže veliku količinu vode pa se smatraju saveznicima zdravog načina života, a interes za njihovim uzgojem i potrošnjom postaje sve veći. Krastavci, dinje i lubenice potječu iz tropskih krajeva pa njihovoj proizvodnji odgovara puno topline i tipična su ljetna namirnica.

Idealna godina za razvoj plamenjače

Kako ove kulture razvijaju veliku lisnu masu među kojom se zadržava vlaga, a odgovara im puno topline, svake su godine izložene napadu plamenjače. Intenzitet zaraze ovisiti o vremenskim prilikama, a trenutni uvjeti s puno oborina i dovoljno visokom temperaturom omogućavaju idealne uvjete za pojavu plamenjače, tako da je neizbježno primijeniti adekvatne mjere zaštite da pojava bolesti ne bi ugrozila berbu.

Mali i deformirani plodovi

Plamenjača (Pseudoperonospora cubensis) krastavaca, dinja i lubenica javlja se najčešće prije formiranja prvih plodova. Razvoju bolesti pogoduju noćne temperature oko 15°C i dnevne oko 25°C te vlaga na listu. Razvoj bolesti može biti vrlo brz u uvjetima toplog vremena s dosta oborina, pogotovo ljetnih pljuskova. Simptomi su pjege na listovima koje su u početku okrugle, svijetlo zelene, a kasnije smeđežute. Simptomi se prvo pojavljuju na starijim listovima. Zaraženi dio lista se suši. Zbog zaraze broj zdravih listova je manji te plodovi ostaju mali i deformirani. 

Zaštitite tikvenjače na vrijeme uz FANTIC M fungicid

Zaštitu od plamenjače na krastavcima, dinjama i lubenicama, tikvama i tikvicama treba provoditi pravovremeno, najbolje prije pojave bolesti (preventivno). Za suzbijanje plamenjače na tikvenjačama preporučamo korištenje pripravka FANTIC M u količini  25 g u 100 litara vode. Ovaj pripravak vrlo brzo prodire u biljku, ravnomjerno se raspoređuje po tretiranim biljnim dijelovima, zaustavlja infekciju i njeno daljnje širenje u biljci. 

FANTIC M formuliran je u WG formulaciju što je poboljšanje u odnosu na starije pripravke. Dvije djelatne tvari osiguravaju djelovanje koje je sistemično i kontaktno. FANTIC M se osim za suzbijanje plamenjače tikvenjača koristi i za suzbijanje plamenjače na rajčici, krumpiru, vinovoj lozi i lukovima. Karenca (vrijeme koje mora proći između prskanja i berbe) iznosi 7 dana za dinje, lubenice i krumpir, 3 dana za rajčicu i patlidžan te 28 dana za lukove.

Za uspješan uzgoj tikvenječa, na vrijeme (preventivno) suzbijte biljne bolesti.

Nataša Mužević, dipl.ing.agr. 

foto: Agrochem MAKS