Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Napravite bio - enzim od ostataka iz kuhinji ( ostatci voća i povrća) !! PRIRODNI DETERDŽENT

Napravite bio - enzim od ostataka iz kuhinji ( ostatci voća i povrća) !!

PRIRODNI DETERDŽENT

Da li ste znali da svoj prostor u domu, okućnici, povrtnjaku ili voćnjaku možete očistiti i održavati na jednostavan, jeftin, a na svim prirodan i zdrav način, bez korištenja raznih štetnih hemijskih sredstava?

Dr. Rosukon Poompanvong zaslužna je za otkriće otpadnog bio enzima, tajlandska pobornica alternativne medicine i temeljiteljica ekološke poljoprivredne Udruge Tajlanda. Posljednjih 30 godina se intenzivno bavi istraživanjem organske poljoprivrede, s posebnim naglaskom na korištenje fermentiranog organskog otpada kao gnojiva i pesticida. Za iznimna dostignuća na ovom području 2003. godine je nagrađena posebnim priznanjem FAO (Organizacije za hranu i poljoprivredu). Njen rad je prepoznala dr. Joean Oon, ravnateljica Centra za naturopatiju i zaštitu obitelji u Penangu (Malezija), koja je preuzela ulogu upoznavanja javnosti s dobrobitima otpadnog enzima. Zajedničkim radom i zalaganjem, ove strastvene pobornice alternativnog načina življenja u znatnoj mjeri su podigle svijest javnosti o važnosti i beneficijama prirodnih i ekoloških rješenja. Među prvima na listi je otpadni bio enzim.

Svakodnevnom upotrebom vrlo agresivnih i toksičnih hemijskih preparata za čišćenje i održavanje doma dovodite u opasnost svoje, ali i zdravlje svih ukućana te kućnih ljubimaca. Jeste li znali da svoj dom, okućnicu, povrtnjak ili voćnjak možete čistiti i održavati na jednostavan, jeftin, a na svim prirodan i zdrav način, bez korištenja štetnih hemijskih sredstava?

Tajna se krije u bio enzimu – organskoj otopini koja nastaje fermentacijom voća, povrća, šećera i vode.

Ovu, prema mnogima čudotvornu otopinu, svatko od vas može proizvesti na vrlo jednostavan način. I to uz pomoć svježih ostataka voća poput kore: naranče,limuna, mandarine, kruške, banane, kao i ostataka jabuka te raznog drugog voća. Možete iskoristiti i ostatke povrća poput mrkve, krastavaca, salate i sl., koji neopravdano završavaju u kanti za otpatke.

Otpadni bio enzim je izvrsno prirodno i zdravo rješenje, a naročito za osobe koje pate od alergije na hemijska sredstva.

Postupak dobivanja otopine otpadnog bio enzima


Priprema ovog izuzetno korisnog, višenamjenskog prirodnog deterdženta je vrlo jednostavna.

Sastojci:

  • 300 g smeđeg šećera
  • 900 g ostataka voća i povrća
  • 3 l čiste vode


Za navedenu količinu potrebna vam je isklučivo plastična boca/posuda sa zatvaračem/čepom, kapaciteta 5 litara. U tom slučaju držite se sljedećeg omjera sastojaka:

  • 1 dio smeđeg šećera,
  • 3 dijela otpada voća i povrća,
  • 10 dijelova vode.

Želite li smanjiti ili povećati količinu koju pripremate, prilagodite joj i veličinu posude.

Postupak:

U pripremljenu posudu ubacite ostatke/kore voća i povrća (do one mjere koju smo odredili prije početka pripreme bio enzima); zatim dodajte određenu količinu smeđeg sećera i za kraj u posudu ulijte vodu. Dobivenu smjesu potrebno je dobro promiješati da bi se šećer rastvorio tj, sjedino sa vodom. Kada u boci nema više šećera, postupak je gotov i onda je potrebno da čvrsto zatvorimo posudu te je ostavimo na tamno i hladno mjesto, ali posuda uvijek treba da nam bude na „dohvat ruke“. Slijedi proces fermentacije tijekom kojega će se u posudi stvarati plinovi (to ćete znati po ispupčenim stranicama posude/boce ) pa je potrebno prvi mjesec dana svako drugi ili treči dan otvarati zatvarač/čep kako bi se oni ispustili.

Zapišite si datum pripreme na posudu ili bocu, jer tek nakon 3 mjeseca fermentiranja otopina će biti spremna za upotrebu.Tekućinu čija će boja varirati od svjetlije do tamnije smeđe, procijedite te ulijte u tamne boce i čuvajte na hladnom, suhom i tamnom mjestu.

Ako je otopina pravilno pripremljena, rok trajanja joj je neograničen. Potrebno ju je razrijediti s vodom, sukladno potrebi.

Djelotvornost i upotreba


Iako su mnogi sumnjičavi te smatraju da ovakva jednostavna otopina ne može zamijeniti snažne deterdžente i hemijske preparate, svjedočanstva korisnika govore sasvim suprotno.

Njegova primjena je višestruka:

  • čisti i dezinficira sve površine u kućanstvu
  • djelotvorno uklanja kamenac
  • uspješno razgrađuje masnoće, tvrdokorne mrlje i razne druge nečistoće
  • otklanja pesticide i ostale hemijske supstance s voća i povrća
  • pomaže u eliminaciji štetnih mikroorganizama
  • uništava plijesni
  • čisti i osvježava odjeću i obuću
  • pročišćava zrak
  • otklanja neugodne mirise
  • djeluje kao prirodan pesticid i herbicid
  • obogaćuje tlo i pridonosi zdravlju i rastu biljaka
  • njeguje kožu i dlaku kućnih ljubimaca
  • pomaže u borbi protiv žohara, mrava, muha i komaraca
  • eliminira elektromagnetsko zračenje
  • štiti okoliš
  • pročišćava podzemne vode


Odlično prirodno rješenje za čišćenje doma

Uz pomoć ove ekološke tekućine vaš dom će blistati posebnim sjajem, a njena antibakterijska svojstva pobrinut će se za vaše i zdravlje vaših ukućana.Možete je koristiti za pranje posuđa, namještaja i podova, a u tom slučaju preporučljiv je omjer 100 ml otopine na 1 l vode.

Odlično je prirodno rješenje za uklanjanje nečistoća, pesticida i drugih otrova s voća i povrća. Ostavite voće ili povrće trideset minuta u otopini razrijeđenoj s vodom (u omjeru 30 ml otopine na 1 l vode). Nakon toga ga operite u čistoj vodi.

Odjeću i obuću namočeno i oprano u ovoj ekološkoj otopini odisat će besprijekornom čistoćom i svježinom. Sve tvrdokorne mrlje nestat će nakon što tkaninu ostavite nekoliko sati namočenu u otopini, a zatim je dobro operete.

Bio enzim se pokazao i kao izvrsno rješenje za održavanje kupaonice - za čišćenje odvoda, uklanjanje kamenca i neugodnih mirisa. Za čišćenje i odštopavanje odvoda i uklanjanje kamenca ulijte otopinu u odvod ili natopite područje zahvaćeno kamencom te ostavite da djeluje preko noći.

Pomoć protiv štetnih napasnika


Osim što posjeduje snažna antibakterijska svojstva, otpadni bio enzim je djelotvoran i u eliminaciji raznih štetočina koji nemilosrdno napadaju voćnjake, povrtnjake, ali i stambene prostore. Eliminira lisne uši, rastjeruje mrave, žohare i druge insekte, a pomaže i u borbi protiv komaraca i muha.

Pomiješajte 15 ml bio enzima i 500 ml vode, mješavinu uliti u bočicu s raspršivačem te poprskajte područje s kojeg želite eliminirati štetnike.

Primjerice, poprskate li stupove terase ovom otopinom, konačno ćete moći uživati u ljetnim večerima bez prisutnosti dosadnih komaraca.


Prirodno gnojivo za bogatije i zdravije povrće i voćke


Ova otopina je dragocjeno ekološko gnojivo te potpuno bezopasan pesticid i herbicid. Obogatit će zemljište vašeg voćnjaka i povrtnjaka, eliminisati sve nametnike, a ujedno poboljšati kvalitetu te okus voća i povrća.

Za gnojidbu voća, povrća ili cvijeća i eliminiranje štetnika otopinu razrijedite s vodom u omjeru 30 ml otopine na 2 l vode te pošpricajte tlo oko biljaka ili same biljke ako su kontaminirane nametnicima poput lisnih uši.

Ne koristite koncentrat otopine jer on će "spaliti" biljku i zakiseliti tlo!


Čuvar okoliša


Poznato je da hemijska sredstva za čišćenje u svom sastavu sadrže fosfate, nitrate, amonijak, klor i druge štetne tvari te tako zagađuju zrak, tlo, podzemne vode, rijeke i narušavaju čitav biodiverzitet. Upotrebom ove prirodne otopine dat ćete svoj doprinos očuvanju, ne samo svoje okoline već i cijelog planeta.

Dr. Oon tvrdi da 1 litra otopine otpadnog enzima može pročistiti do 1000 litara kontaminirane riječne vode. Stoga, svaki put kada otopinu nakon čišćenja domaćinstva ili pranja rublja ulijete u odvod, učinili ste više nego dobro djelo za obližnji ribnjak, potok ili rijeku, a time