Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Osmislili nov i jeftiniji koncept vjetroelektrane - u realizaciju ideje uložio i Bill Gates

Američki startup Airloom osmislio je novi pristup energiji vjetra. Svoju su vjetroelektranu nazvali "krila na tračnicama", a njezina je izgradnja navodno puno jeftinija od obične koja zahtijeva stupove do 100 m visine i glomazne propelere.

Hvata istu količinu energije

Inovatori kažu da ovo rješenje može stvarati količinu energije koja je usporediva s onima kod klasičnih vjetrenjača. Povjerovao im je i američki poslovni magnat, milijarder Bill Gates

Sastoji se od više tankih stupova visine 25 metara zabijenih u zemlju. Postavljeni su u ovalni oblik, a između njih se nalazi svojevrsna tračnica na koju je ovješenja pokretna sajla. Na njoj se nalazi niz krilaca koja "hvataju" energiju vjetra. Kada vjetar zapuše, pokrene krilca, a ona čitav ovaj sklop, poput vrtuljka, proizvodeći energiju koja se kroz generatore u stupovima pretvara u električnu. 

Jednostavnije i jeftnije

Ovakva elektrana snage 2,5 MW mogla bi se proizvesti u običnim proizvodnim pogonima, a do mjesta postavljanja prevesti na jednom kamionu. Proces instaliranja je navodno daleko jednostavniji nego kod klasičnih vjetrenjača. Planirana cijena kretala bi se oko 225.000 dolara. 

Za realizaciju ideje potrebno je 12 milijuna dolara, a 4 milijuna dolara je uložio i Bill Gates putem svog fonda Breakthrough Energy Ventures.

Kako to izgleda, pogledajte u videu: