Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Arheološka senzacija: Renovirao vinski podrum pa pronašao kosti mamuta

Austrijski vinar koji je renovirao svoj vinski podrum došao je do nesvakidašnjeg otkrića - kostiju prapovijesnih mamuta, piše BBC

Istraživači s Austrijskog arheološkog instituta Austrijske akademije znanosti, OeAW ovo su otkriće nazvali "arheološkom senzacijom".

Djed pronašao zube 

Vinar, Andreas Pernerstorfer naišao je na veliki broj ogromnih kostiju, zakopanih duboko ispod njegova vinskog podruma u selu Gobelsburg, zapadno od Beča.

Sve je prijavio vlastima, a nadleže službe su ih identificirale kao kosti najmanje tri mamuta iz kamenog doba.

"Mislio sam da je to samo komad drveta koji je ostao iz vremena mog djeda. Ali onda sam onda dalje kopao i sjetio se da je djed pričao kako je ranije našao zube. Odmah sam pomislio da je riječ o mamutu", izjavio je Pernerstorfer za austrijske medije. 

Arheolozi su krenuli s iskopavanjima sredinom petog mjeseca, a kažu da kameni artefakti i ugljen pronađeni na tom mjestu pokazuju da su kosti stare između 30.000 i 40.000 godina.

Slično otkriće je na tom području pronađeno prije 150 godina, a ovo je prvi puta da će na pronađenim kostima koristiti suvremene metode

Otkud toliko kostiju?

Istraživači kažu da ovo otkriće postavlja pitanja o tome kako su ljudi iz kamenog doba lovili mamute, a smatra se da su ih mamili u zamke te da je upravo ovo mjesto bilo predviđeno za jednu takvu zamku. 

Nakon što budu iskopane, kosti će biti odnesene u Bečki prirodoslovni muzej.

Nema informacija o tome što se u međuvremenu događa s renoviranjem podruma, no sigurno je da će vinar ovu priliku iskoristiti za promociju svojih vina. 

Foto: Austrian Archaeological Institute