Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Temperaturni rekord se nastavlja - travanj 2024. najtopliji od kad je mjerenja

Travanj 2024. bio je globalno topliji od bilo kojeg prethodnog travnja u evidenciji podataka, s prosječnom ERA5 površinskom temperaturom zraka od 15.03°C, što je 0.67°C iznad prosjeka za ovaj mjesec u razdoblju 1991.-2020. i 0.14°C iznad prethodne najviše postavljene 2016., u svom priopćenju navodi Copernicus služba za klimatske promjene. 

Rast temperature 

Ovo je jedanaesti mjesec zaredom koji je najtopliji u evidenciji podataka ERA5 za odgovarajući mjesec u godini. Iako neobičan, sličan niz mjesečnih rekorda dogodio se ranije 2015./2016.

Mjesec je bio 1.58°C topliji od procjene travanjskog prosjeka za 1850.-1900., dakle predindustrijsko referentno razdoblje.

Globalna prosječna temperatura u proteklih 12 mjeseci (svibanj 2023. – travanj 2024.) najviša je zabilježena, s 0.73 °C iznad prosjeka 1991.-2020. i 1.61 °C iznad predindustrijskog prosjeka 1850.-1900.

Prosječna europska za prošli mjesec bila je 1.49°C viša od prosjeka za 1991.-2020., čineći ga drugim najtoplijim travnjem zabilježenim na ovom kontinentu.

Najviše iznad prosjeka bile su u istočnoeuropskim regijama. Fenoskandija (Skandinavija, Finska i poluotok Kola) i Island imali su ispodprosječne. Prosječna, međutim, prikriva kontrast između toplijih i hladnijih temperatura početkom i kasnijim dijelom mjeseca u zapadnoj Europi.

Izvan Europe bile su najviše iznad prosjeka u sjevernoj i sjeveroistočnoj Sjevernoj Americi, Grenlandu, istočnoj Aziji, sjeverozapadnom Bliskom istoku, dijelovima Južne Amerike i većem dijelu Afrike.

Morski zrak i more

El Niño u istočnom ekvatorijalnom Pacifiku nastavio je slabiti prema neutralnim uvjetima, ali su temperature morskog zraka općenito ostale na neobično visokoj razini.

Prosječna globalna temperatura površine mora (SST) za travanj 2024. na 60°S–60°N iznosila je 21.04°C, najviša zabilježena vrijednost za taj mjesec, neznatno ispod 21.07°C zabilježenih u ožujku 2024.

Ovo je trinaesti mjesec zaredom da je SST najtopliji u evidenciji podataka ERA5 za odgovarajući mjesec u godini.

"El Niño je dosegao vrhunac početkom godine, a temperature površine mora u istočnom tropskom dijelu Tihog oceana sada se vraćaju prema neutralnim uvjetima. Međutim, dok su povezane temperaturne varijacije s prirodnim ciklusima poput El Niña koji dolaze i odlaze, dodatna energija zarobljena u oceanu i atmosferi povećanjem koncentracija stakleničkih plinova nastavit će gurati globalnu temperaturu prema novim rekordima", izjavio je Carlo Bountemp, direktor Copernicus službe za klimatske promjene. 

Hidrološki podaci

U travnju 2024. bilo je pretežno vlažnije od prosjeka u većem dijelu sjeverozapadne, srednje i sjeveroistočne Europe.

Većina južne Europe, uključujući velike dijelove istočne Španjolske, Italiju na poluotoku, zapadni Balkan, Tursku, Ukrajinu i južnu Rusiju, kao i Island, bili su sušniji od prosjeka.

Uvjeti vlažniji od prosjeka bili su i u regijama središnje, istočne i južne Sjeverne Amerike, diljem središnje Azije, zemalja Perzijskog zaljeva, najistočnije Azije, istočne Australije, južnog Brazila; obilne padaline često su dovodile do poplava.