Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Rastu površine pod šećernom repom, a i proizvodnja

Površine i proizvodnja šećerne repe u nadolazećoj sezoni će se u Europskoj uniji povećati za 2 posto, zahvaljujući povoljnim tržišnim uvjetima i unatoč kašnjenju sjetve zbog vlažnog tla, objavila je Europska komisija.

Stabilna produktivnost 

U izvješću o proljetnim kratkoročnim izgledima, Komisija je procijenila površinu zasijanu ovom kulturom na 1,495 milijuna hektara, a proizvodnju na 113 milijuna tona, što je povećanje od 2,3 mil. t u odnosu na prethodnu godinu.

Očekuje se da će produktivnost ostati stabilna, na 75,7 tona po hektaru, unatoč prisustvu lisnih uši koje su vektori virusnih bolesti.  

Rast izvoza šećera

Za tekuću sezonu 2023./24. Komisija je procijenila proizvodnju šećera u EU na 15,6 mil. t, što je rast od 7 % nakon oštrog pada prošle sezone, uglavnom zbog povećanja površina pod šećernom repom u Poljskoj, Mađarskoj i Rumunjskoj te oporavka s prihodima u Italiji, Njemačkoj i Francuskoj.

Očekuje se da će izvoz šećera iz EU-a porasti za 77% na petogodišnji maksimum od 1,1 mil. t u 2023./24., potaknut jačom opskrbom, što uključuje i velike zalihe iz prethodne sezone.

Predviđa se povećanje krajnjih zaliha od 200.000 t na 2,3 mil. t, iako se potrošnja šećera blago povećala, a i veća je upotreba u proizvodnji etanola. 

Prognoziraju i da će pasti ukupni uvoz u sezoni 2023./24. za 26% na 1,9 mil. t, unatoč povećanju onga iz Ukrajine 

Foto: Depositphotos/Pilligrim