Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pogled u prošlost
  • 24.09.2023. 13:30

U grozdoberu kad pocrveni ruj čekat ćemo šumopad

Većina starih imena mjeseci u godini predata su zaboravu i u sve dokumente ušla imena januar, februar i tako dalje - zato stručnjacima i zaljubljenicima u narodnu baštinu treba mnogo truda da iz naslaga vremena "iskopaju" riječi koje se više ni u selima ne koriste.

Foto: Depositphoto/hydrobiolog
  • 110
  • 42
  • 0

Ako je vjerovati Vuku Karadžiću, koji je više od pola života proveo čitajući i prevodeći povelje iz XIII i XIV vijeka po manastirima, pismeni dio srpskog naroda (dio sveštenstva i poneki plemić) odavno je prihvatio latinska imena 12 mjeseci u godini od januara do decembra. Međutim, u širokim nepismenim seljačkim masama još su se čuvala stara imena mjeseci, iz vremena prije pojave hrišćanstva, vijekovima prije ikakve namjere vladajućih da opismene narod.

U "Rječniku" Vuk Karadžić navodi da seljaci januar zovu siječanj, sečenj ili sečko. Objašnjenje savremenih istraživača bi bilo da se tada siječe šuma za ogrjev, ili hladnoća "siječe", ali Vuk pominje da se upravo u januaru rađaju mali prasići koji se zovu "sečko" jer na svijet dolaze sa oštrim zubima koje mora "vješt" čovjek da isturpija kako ne bi isjekli vime krmači. Januar se u nekim izvorima zove i kolobžeg.

Za februar koristilo se (kao i za januar) ime sečka ili velika sečka, ili ljuti, ili veljača, u poslovicama "veljača prevrtača" i "ako veljača ne daždi, marač (mart) dobra ne misli". Ovo ime nastalo je, pominju etnolozi, zbog pasa i vukova, koji počinju da "veljaju" ili "viju", to jest urlaju okupljajući se u čopore. Zanimljivo je da je i februar dobio ime po Februarijama, staroj rimskoj svetkovini u kojoj učesnici prave buku i maskiraju se u životinje. 

U podne izlaze poludnice, a zvuci se ponovo čuju sa prvim pijetlovima

Mart je marač, ožujak, suhi, derikoža (zbog čestog lipsavanja stoke u ovom mjesecu) ili laška, april - travanj ili lažitrava, jer izmami stoku na pašu, a trave još nema dovoljno. Zvao se još i brezen, po brezama. Maj je cvijetanj, traven (evo već zabune zbog sličnosti sa imenom za april) ili svibanj, po svibi, jednoj vrsti gloga koji cvjeta u to doba, iako je u narodu uobičajeno đurđevski mjesec pošto je u maju Đurđevdan.

Jun je trešnjar ili trešnjober, jul - červen, žetvar ili srpanj, a avgust - gospođinski mjesec (zbog praznika Velika Gospojina) ili kolovoz (jer se sveti Ilija na ognjenim kolima vozi po nebu) ili gumnik. Negdje se avgust nazivao zarev, po čestom sijevanju munja.

Septembar se zvao još i grozdober, rujen ili rujan, po travi ruj koja pocrveni početkom jeseni. Oktobar je nekad bio listopad ili šumopad, novembar - gruden, studeni ili mratinski mjesec, po prazniku svetom Mrati kome prethodi post nazvan Mratinci, a taj post su osobito strogo držali čobani, da im "zvijer" (vuk) ne bi klao stoku.

Decembar je prosinac, jer Sunce "prosine" za svoj veliki praznik, ili koledar, po povorkama koledara koje su se pripremale za Božić.

Pisani izvori, koliko ih ima iz davnih vremena, daju različite odrednice i događa se da isti mjesec označavaju različitim riječima. Poneki zaljubljenici u historiju i ne koriste pisane izvore nego jednostavno staroslovensku ili rusku riječ koja im dobro zvuči - proglase srpskom. Moguće je da su slovenski jezici u davna vremena bili sličniji nego što su danas, ali, to je već posao za paleolingviste, a sve ostalo spada u izmišljanje historije.

Na primjer, riječ "izok" koja se na sajtovima navodi kao staro ime za jun, zbog cvrčaka - ne postoji u rječnicima ruskog ili staroslovenskog. Na ovim jezicima jun se zove jun. Июнъ, ako baš treba na staroslovenskom pismu (čita se "junij"). A i cvrčak se zove svakako, samo ne izok. 

Savremeni poljoprivrednici danas stara imena mjeseci ne znaju niti koriste. 


Tagovi

Staroslovenski izrazi Sečko Veljača Derikoža Grozdober Koledar Vuk Kradžić Mjeseci u godini Stara imena mjeseci


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.