Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna analiza
  • 01.12.2023. 16:30

Sumorno stanje na berzama - ima li kraja općem padu cijena žitarica?

Novembar je bio negativan mjesec kada je u pitanju kretanje cijena na berzama. Tržišta su prihvatila novonormalno stanje

Foto: Maja Celing Celić
  • 113
  • 18
  • 0

Ako pogledamo kroz sve berzovne robe, generalni zaključak je taj da je novembar bio negativan mjesec kada je u pitanju kretanje cijena na berzama. Trgovci bi svojim rječnikom rekli bearish mjesec. To se posebno odnosi na grupu energije (prvenstveno nafta i plin), ali i na nama posebno interesantne žitarice i uljarice.

Što se tiče glavnih pokretača tržišta, malo se toga promijenilo u odnosu na prethodni mjesec. I dalje su u glavnim ulogama eksterni faktori, a ne fundamenti samih roba, pogotovo kada su žitarice u pitanju. Tako su geopolitika i makroekonomija, odnosno gospodarska (ne)aktivnost glavnih svjetskih ekonomija u fokusu tržišta prije nego ponuda, potražnja, prinos, sjetva, žetva i slično. 

Međutim, ako kažemo da je početkom oktobra početak novog rata u Gazi bio optimističan tzv. bullish signal za tržišta (posebice nafte i plina), prvenstveno zbog neizvjesnosti koju svaki rat nosi sa sobom, onda možemo reći da su u novembru tržišta prihvatila novonormalno stanje i od tuda dolazi pesimističan, bearish vjetar. To znači da je početna neizvjesnost zamijenjena stanjem u kojem tržište vjeruje da širenja rata na ostale zemlje regije neće biti, a niti su ugroženi robni tokovi i isporuke/tranzit roba iz/kroz regiju. Ono što je relevantno je činjenica da Bliski Istok nije proizvodna, već potrošačka regija, pa je samim time direktan utjecaj na agri robe umanjen.

Francuska pšenica izjednačila se sa cijenom ruske

Gledajući burzu MATIF, cijena evropske pšenice pala je na razini novembra za više od 15 eura po toni i dosegle najniže vrijednosti još od jula 2021. Osim prilagodbi na kraju godine i kraja decembarskog ugovora na Euronextu, postoji i nedostatak potražnje za robom francuskog porijekla. Bilo na domaćem ili međunarodnom tržištu, postoji mali interes za kupnju, što opravdava trenutni pritisak cijena na dolje. Povrh svega, odluka Kine da pomakne planirane isporuke pšenice iz Francuske s decembra na mart, samo potvrđuje slab interes tržišta.

Stanje cijene pšenice na EuroNext-u

Dodatno, evropska roba mora se boriti s konkurencijom roba iz Crnog mora. Ono što je sada činjenica je da se francuska pšenica izjednačila s cijenom ruske, prvi put u tri mjeseca. Veliki uticaj na takvo kretanje MATIF-a ima i kretanje dolara. Trenutno je odnos EUR/USD na razini blizu 1,10. Što to konkretno znači, najbolje se vidi ako usporedimo zasebno kretanje u eurima i zasebno u dolarima. Gledajući u eurima, MATIF je izgubio 15 eura po toni u posljednjih mjesec dana, ali ako gledamo u dolarima, izgubio je na vrijednosti samo 7 dolara po toni. 

Slično je i na američkom tržištu. Niti tamo pšenica nije bila pošteđena općim padom žitarica. U jednom trenutku, pala prema razini od 5,30 dolara po bušelu, najnižoj razini od augusta 2020. Unatoč ofenzivi Rusije protiv Ukrajine posljednjih dana, jednoj od najvećih od početka sukoba, terminske cijene najvažnije krušarice u SAD-u pale su zbog povoljnog vremena, posebno u u ključnim proizvođačkim saveznim državama SAD-a. Sumorno okruženje bilo je naglašeno porastom od dva boda u postotku pšenice ocijenjene u dobrom do izvrsnom stanju, koji sada iznosi 50 posto. Istodobno, Američko ministarstvo poljoprivrede (USDA) je potvrdilo da je berba kukuruza završena te da je požnjeveno 96 posto uroda.

U Rusiji, gdje su vremenski uvjeti proteklih sedmica bili povoljni, objavljene su početne procjene proizvodnje pšenice za sezonu 2024/25 na 90 miliona tona, što bi bio treći najbolji usjev zaredom za vodećeg svjetskog izvoznika pšenice. 

Zaustavljanje pada cijena 

Ovakav pad cijene na burzama mogli bi ili bi trebali iskoristiti međunarodni kupci da zaustave ovo smanjenje kroz svoje tendere za kupnju roba, prije tradicionalnih božićnih praznika. Ne čudi da je već došao poziv na tender iz Pakistana, Bangladeša, Južne Koreje i Tajvana, dok se Maroko ponovno obratio francuskim operaterima. Jordan je, sa svoje strane, poništio svoj natječaj jer je ocijenjeno da su cijene previsoke.

Zahvaljujući jednostranom uspostavljanju koridora, Ukrajina povećava svoj izvoz putem Crnog mora. Iako trenutno nepovoljni vremenski uvjeti mogu privremeno usporiti dotok roba u crnomorsku regiju, ono ostaje omiljeni dobavljač na međunarodnoj sceni. Evropa, pa čak i Kina, imaju koristi od ovoga, posebno za kukuruz, gdje su trenutno utovarene znatne količine. Cijena kukuruza je također u padu, doduše manjem nego što je to pad cijene pšenice i prilagođava se ukrajinskom izvozu, koji dobiva na zamahu. U tom kontekstu, cijene kukuruza MATIF za ugovore mart po prvi su se put spustile ispod razine od 200 eura za tonu.

Stanje cijene kukuruza

Vrijedi spomenuti i procjenu ukrajinskog Ministarstva poljoprivrede koje vidi žetvu poljoprivrednih proizvoda u 2023. na 75,7 miliona tona, od čega 55,5 mil. t žitarica. Konkretno to je 24,9 mil. t kukuruza, 22,5 mil. t pšenice, 11,5 mil. t suncokreta, 5,9 mil. t ječma, 4,5 mil. t uljane repice i 4,2 mil. t soje.

Vrijeme u Brazilu uvijek se pomno prati u ovo doba godine, s obzirom na tamošnju važnost proizvodnje kukuruza za izvozni potencijal SAD-a. Konkurencija između ta dva porijekla je žestoka. Više od 70% površine pod sojom u Brazilu sada je zasijano, zahvaljujući nedavnim oborinama koje su, iako povremene, umirile proizvođače. U Argentini se očekuje oporavak proizvodnje, nakon prošlosezonskog uroda pogođenog katastrofalnom sušom. Sve u svemu, ako se vrijeme u Južnoj Americi poklopi, proizvodni potencijal je rekordan, gotovo 230 miliona tona, što je svakako bearish odnosno pesimističan signal za tržišta u budućnosti.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište

U nedostatku bilo čega za otkup, fondovi i financijske institucije za sada drže impresivnu tzv. short poziciju u žitaricama, što je također pridonijelo padu cijena posljednjih sedmica. 


Tagovi

Tržište Agrarna analiza Kretanje cijena Cijene žitarica Cijene uljarica Pad cijene Rat u Ukrajini Rat u Gazi


Autor

Robert Jurišić

Više [+]

Diplomirani ekonomista, agrarni analitičar i preduzetnik, analizira teme trgovine berzanskom robom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Priroda je umjetnica sama po sebi, ali ne treba zanemariti ni kreativnost ljudi koji u njoj vide podlogu za svoja umjetnička djela. Bilo da se radi o zanimljivim instalacijama ili običnoj uličnoj umjetnosti, prizori poput ovih na fotografij... Više [+]