Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Farbanje jaja
  • 06.04.2020. 09:00

Kako na prirodan način (ne)ofarbati uskršnja jaja?

Trebalo bi da počnete da razmišljate o farbanju jaja. Predlažemo vam da pažljivo pročitate ovaj tekst. Sigurno ćete pronaći neku metodu koja vam najviše odgovara.

Foto: JumpStory
  • 470
  • 15
  • 0

Samoizolacija ne mora da bude dosadna, bliži se jedan od najvećih hrišćanskih praznika Uskrs. Naravno, farbu za jaja uvijek možete kupiti u trgovini, a ako želite da izbjegnete gužvu ili da spriječite dodatne troškove, predlažemo i druge veoma dobre metode da ukrasite jaja.

Zašto su jaja i zečevi simboli Uskrsa/Vaskrsa?

Postoje namirnice koje vjerovatno imate u svojoj kuhinji ili bašti. Naravno, na raznim internet stranicama možete naći kreativne ideje po kojima od svega onoga što imate u kuhinji, možete napraviti intenzivne boje za farbanje jaja. Sve smo isprobali, a evo kako to izgleda na webu, a kako u praksi.

Žućkasto - zelena

Prema uputstvu treba oguliti koru sa šest žutih jabuka. Kore kuhajte oko 20 minuta u jednoj i po šoljici ključale vode, zatim dodajte dvije kašike sirćeta pa sklonite sa šporeta i ovom smjesom pristupite farbanju.

U praksi: sve sam uradila, upravo kako i piše u receptu. Međutim, na moje veliko razočarenje jaja su ostala iste boje, kakva su i bila pa su prefarbana u zelenu boju. 

Zelena boja

Prema iskustvima dobro potkovanih domaćica, koje dijele savjete preko svojih blogova, ukoliko želite jaja zelene boje, možete to dobiti jednostavnim postupkom. Potrebno je da listove svježeg špinata skuhate zajedno s jajima.

U praksi: kupila sam pola kilograma špinata. Oprala ga, zatim prelila vodom da odstoji i tako da prenoći. Sutradan sam kuhala špinat pola sata. Čekala sam da se sve ohladi, zatim sam procijedila sve to, a u zelenu vodu ubacila jaja i kuhala. Opet ostavila da se prohladi. Rezultat je bio sledeći - ni Z od zelene, tu i tamo neka zelenkasta flekica. Morala sam prefarbati.

Crveno - narandžasta

Da biste dobili ovu boju jaja, predlozi su da kuhate čaj od šipka ili da stavite dvije kašike slatke mljevene crvene paprike u jednu šoljicu prokuhale vode. Prema uputstvu kada sve baci ključ i voda dovoljno ispari, u ostatak tekućine dodaje se plus dvije kašike sirćeta, a zatim se jaja farbaju.

Kad namirnice podbace, dobra je i kupovna farba (foto: Biljana Nenković)

U praksi: mnogi će se zapitati zašto nisam stala, ako sam vidjela da mi ovaj posao ne leži? Ipak ovo više nije bilo farbanje jaja, već moj eksperiment. No, nije me mrzilo i nabavila sam šipak u zdravoj hrani, sve sam uradila po uputstvu i naravno dobila sam neku sivu nijansu jaja.

Umjesto da stanem na vrijeme, pokušavam stvar da izvučem sa crvenim kupusom. Uzimam ga, stavljam kuhana jaja da odstoje duže od pola sata u vodi pa opet jednom prokuham, kad ono ništa se ne dešava. Dobilo jaje neku blijedu plavo - zelenu boju, koja se skidala čim sam ga uzela u ruku.

Sva jaja iz te ture su oprana pa su završila u plavoj farbi.

Žuta

U jednom tekstu sam našla, kako treba da se pomiješa četiri kašike kurkurme u prahu sa 400 mililitara proključale vode. Kada sve to prokuha i voda dovoljno ispari, u ostatak tekućine dodaje se još dvije kašike sirćeta i naravno jaja.

U praksi: pošto u kući uvijek imam ovaj začin, nisam se baš pridržavala uputstva, već sam prelila pet kašika kurkume sa 300 mililitara vode, rekoh jači je koncentrat pa ostavila da vri 15 minuta. Ohladila sam tu žutu vodicu pa ubacila jaja i dodala malo sirćeta i nakon toga, u toj vodi kuhala jaja. Nažalost ni jedno jaje se nije ofarbalo. Radila je žuta farba.

Crvena 

Ciklu srednje veličine izrežite na tanke trake i kuhajte dok ne prokuha u četiri šoljice vode. Dodajte dvije kašike sirćeta i ostavite da se ohladi do sobne temperature.

Oprezno s jajima ovog Uskrsa/Vaskrsa

U praksi: dvije osrednje cikle sam izrendala na krupno rende, nalila samo sa dvije čaše vode pa kuhala sve to oko pola sata. Procijedila ohlađenu ciklu, dodala sirće, ubacila jaja i kuhala. Ostavila sam da odstoji do željenog intenziteta boje. Ovom metodom su se ofarbala cijela dva jajeta i to u neku oker boju. Ostatak je završio u šerpici sa crvenom bojom.

Ljubičasta

Iscjedite jednu šoljicu soka od crvenog grejpfruta i dodajte mu jednu kašiku sirćeta.

U praksi....Ne pitajte, bolje da ne pričam jer ništa se nije desilo.

Lukovina

Ovaj recept je od mojih baka. Jaja treba obrisati vlažnom krpom pa na njih stavljati travke i cvjetove. Sve to staviti u čarape i vezati. Lukovinu obavezno isjeckati na sitne komade pa uvaljati mokro jaje te čvrsto vezati u čarapu. U šerpu pažljivo redati lukovinu, jaja pa opet lukovinu. Dodati so i sirće i hladnu vodu. Staviti jaja da se kuhaju, kad prokuhaju smanjiti temperaturu i kuhati još 15 minuta. Zatim ih izvaditi na karton nakon minut - dva, isjeći čarapu i vaditi jaja. Premazati mašću ili uljem za sjaj.

U praksi sam i konačno - uspjela! Jedino su jaja iz lukovine bila onako kako treba.

Ovim tekstom ne želim vas obeshrabriti, baš suprotno, želim da i vi probate nešto novo. Ukoliko krenete u ovu avanturu, obavezno nam napišite da li vam je uspjelo i šta konkretno od navedenog.


Tagovi

Uskrs Vaskrs Jaja Farbanje jaja Prirodan način bojenja Bojenje kurukumom Bojenje ciklom


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko- vinogradarskog smjera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Ljubiteljica pasa.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]