Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agrarna analiza
  • 01.07.2024. 12:00

Juni je bio najgori mjesec za agri robe u posljednje dvije godine, ima li oporavka?

Slobodno možemo reći da je izbrisao osmijeh s lica ratara jer nažalost malobrojni su oni koji su iskoristili prethodni trend rasta kako bi prodali unaprijed svoje urode po višim cijenama.

Foto: Martina Pavlović
  • 66
  • 41
  • 0

Sav uzlazni trend na robnim berzama s obje strane Atlantika, koji je trajao gotovo tri mjeseca, izbrisan je u posljednjih mjesec dana. Mogućnost ove korekcije cijene spomenuli smo u zadnjoj analizi za maj i ona se dogodila. Slobodno možemo reći da je juni izbrisao osmijeh s lica ratara i proizvođača, jer nažalost malobrojni su oni koji su iskoristili prethodni trend rasta kako bi prodali unaprijed svoje urode po višim cijenama. Gledajući berze, cijene su svoj kratkoročni vrhunac doživjele krajem maja, a nakon toga slobodni pad koji se vrlo dobro vidi na grafovima.

Juni je bio najgori mjesec za agri robe u posljednje dvije godine, a pšenica roba čija je terminska cijena najviše pala. Zašto? Dobro vrijeme, dovoljno vlage u tlu, slaba potražnja, jak američki dolar i padajuće sezonske promjene. Ako pogledamo kretanje cijene na nivou kvartala, onda imamo pravi roller-coaster. Tržišta su porasla u aprilu i maju jer su se trgovci usredotočili na suho vrijeme na Crnom moru, poplave u Brazilu i sjetvu u SAD-u koja je kasnila zbog kiše. Kako se vrijeme popravilo, dolar ojačao, a potražnja krajnjih korisnika oslabila, tržišta su u junu pala.

Gdje se danas nalaze cijene? Terminske pšenice na Euronextu za ugovor septembar, završile su mjesec ispod nivoa od 225 €/t (Iako je u jednom trenutku testiran i nivo od 220 €/t), što znači da je na nivou mjeseca cijena pala gotovo 35 €/t. Što se tiče terminske kukuruza, cijene ugovora za kolovoz su pale ispod nivoa od 208 €/t, što znači da je na nivou mjeseca cijena pala za skoro 18 €/t.

Pad terminskih cijena 

Šta se događalo na CBOT-u? Terminske cijene pšenice za juli pale su na nivou mjeseca sa 6,78 $/bušela na 5,53 $/bu, što je vrlo velik pad na mjesečnom nivou, čak 18 posto, s tim da je cijene u jednom trenutku pala na 5,38 $/bu. Kukuruz je i dalje najjeftinija sirovina za proizvodnju stočne hrane, a terminska cijena ugovora za juli je na nivou mjeseca pala s 4,46 $/bu na ispod 4 $/bu, uz posebno izražen padajući trend u zadnjih 10 dana. Za kraj, terminska cijena soje ugovora za juli pala je s 12,05 $/bu na 11,5 $/bu. Iz svega je jasno vidljivo i razumljivo, zašto će proizvođači htjeti što prije zaboraviti ovaj juni.

Cijene pšenice 

Ovi nivoi cijena nastavljaju oživljavati međunarodnu potražnju za pšenicom. Nakon Egipta i Alžira (na tenderu na kojem su dominirale robe iz Crnog mora) i Saudijska Arabija raspisala je konkurs za kupovinu 595 hiljada tona pšenice za razdoblje isporuke od septembra do decembra.

Dodatni pritisak na cijene i berze stavio je izvještaj o stanju sjetve i zaliha u SAD-u, gdje su brojevi bili uglavnom boji nego što su trgovci očekivali, a kad je tako, teško da cijene mogu porasti na berzama. To objašnjava činjenicu da fondovi koji su svojim kupnjama tokom aprila i maja snažno pogurali cijene prema gore, na prvi znak optimizma, sve long pozicije koje su tako kupili, prodali i uzeli profit, a cijene potisnuli prema dole. Živjela volatilnost i berze.

Pa iako su cijene u junu potonule, čini se da berze za sada ignoriraju rane izvještaje o vrlo razočaravajućim prinosima ozimog ječma u Francuskoj, ali i ranijoj žetvi pšenice. Trenutno toplo vrijeme u Francuskoj pomaže kukuruzu i suncokretu da nadoknade u razvoju činjenicu da su kasnije zasijane ovog proljeća. Istina je da posljednjih dana trgovanja u junu, usred ovog neizvjesnog konteksta, cijene na MATIF-u pokazuju neke stidljive znakove oporavka nakon oštrog i postojanog pada tokom mjeseca, ali pitanje je kako će se nastaviti trgovanje iduće sedmice obzirom na bearish (pesimističan) kvartalni izvještaj iz SAD-a. Repica, kao i sav sektor uljarica, također je podržan porastom sirove nafte Brent na više od 85$/barela (bbl), što je je najviši nivo u zadnja dva mjeseca.

U tom kontekstu treba gledati i najnovije prognoze Evropske komisije za EU-27 za 2024. gdje se proizvodnja pšenice očekuje na 121,9 miliona tona, što je malo više nego u procjeni prošlog mjeseca. Zatim proizvodnja ječma na 53,4 miliona tona što je nešto niže nego procjena prošlog mjeseca, kukuruza na 64,8 miliona tona ili značajnije niže te uljane repice na 18,8 miliona tona, također niže nego prošlog mjeseca. 

Cijena kukuruza

Koja je poveznica s ovim kretanjima na berzama i cijene fizičke robe kojom se danas trguje? Dijelom cijena fizičke robe prati trend kretanja na berzama. Kod nas je najveća korelacija cijene pšenice i ječma, odnosno uljane repice s berzom MATIF. Ipak, ta korelacija nije 1, odnosno promjena cijene na berzama, ne znači da će se isti dan za toliko promijeniti cijena fizičke robe kojom se trguje. Cijene na nama najznačajnijem izvoznom tržištu, onom Italije, pratile su donekle rast u aprilu i maju, ali su i brzo reagirale na pad u junu. Zašto? Prvenstveno jer talijanski kupci, prije svega mlinari, nisu vjerovali u rast cijene pšenice na berzama i nisu bili spremni plačati više.

Nisko, ali danas realna cijena 

Obzirom na kretanje, to se pokazala kao njihova dobra poslovna odluka. Međutim, isto tako sad kad su cijene pale, a oni očekuju da će još pasti, riskiraju da se trend preokrene i da ponovno narastu, kako na berzama, tako i za fizičke isporuke. To je zasigurno scenarij koji bi obradovao mnoge proizvođače i prodavače.

Kretanje cijena žitarica i uljarica na svjetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište

I dok su proizvođači krajem maja špekulirali koliko će iznad 200 €/t biti otkupna cijena pšenice, zbog svega ranije opisanog, otkupna 3. klase formirala se u rasponu od 155 do 165 €/t za najmanje proizvođače. Koliko god je to u ovom trenutku teško za prihvatiti, to je danas realna cijena koja odražava odnos potražnje na nama bliskim tržištima i ponude ne samo naše robe, već roba iz cijele regije, uključujući Mađarsku, Rumuniju i Ukrajinu koja targetiraju ista tržišta kao i mi.

Da bi u silaznom trendu cijene nastavile padati, tržište treba kontinuirano dobivati nove bearish informacije koje onda takav pad održavaju. Vidjet ćemo hoće li takvih informacija u julu biti dovoljno ili će se cijene stabilizirati oko ovih trenutnih nivoa. A ko zna možda je pred nama još jedan uzlazni ciklus, koji samo čeka onu jednu informaciju koja će ponovno pokrenuti cijelo tržište u suprotnom smjeru.


Tagovi

Agrarna analiza Pad cijena Težak lipanj Robert Jurišić Burza Agri roba


Autor

Robert Jurišić

Više [+]

Diplomirani ekonomista, agrarni analitičar i preduzetnik, analizira teme trgovine berzanskom robom.