Kosi se detelina, bere konoplja i lan, vadi mladi krompir i bere grašak, pčele donose obilan prinos u košnice, a goveda, konji i svinje treba da se kupaju.
Jun je cijeli posvećen pripremama za žetvu. Prema Pelagićevom "Narodnom učitelju", neophodno je da ratarsko domaćinstvo raspremi i počisti koševe i ostale prostore u koje će se smjestiti žito. Ono što je preostalo od prošle godine, redovno se premeće. Na njivama je u toku okopavanje kukuruza i krompira, uz primjenu prihranjivanja. Pšenica se pregleda i, po potrebi, otkidaju klasovi koje je napala neka od biljnih bolesti. Počinje žetva ječma i ranozrelih sorti pšenice, u krajevima gdje se ovakve sorte gaje.
Također je vrijeme za berbu konoplje "belojke" i lana. Rasadom se popunjavaju prazna mjesta na parcelama gdje je zasijana stočna repa. Vrijeme je za drugi i treći otkos djeteline i zaštitu krompira protiv krompirove zlatice i plamenjače. U prvoj polovini juna poljoprivrednici vade mladi krompir i pripremaju zemljište za sjetvu neke druge povrtarske kulture. Na livadama se dovršava kosidba i pripremanje sijena, a gdje je potrebno zemljište se navodnjava.
Ko ima vinski podrum, treba da zatvori busenjem sve podrumske prozore, zbog vrućina koje počinju. Burad sa vinom redovno se i stalno dopunjavaju. U vinogradu se ništa ne radi za vrijeme cvjetanja, a tek poslije njega slijedi završetak zalamanja, zakidanja i privezivanja loze na "tačke". Kako bi se loza zaštitila od plamenjače, potrebno je uraditi jedno do dva prskanja. Prvo se izvodi 1 do 2 posto rastvorom bordovske čorbe u periodu kad se grozdići odvoje od lastara i lišća, a naknadna, prema potrebi, kad cvjetanje bude potpuno završeno.
Vasa Pelagić opominje svoje savremenike da motre na stoku, kako se ne bi prejela i nadula, a također savjetuje da se konji i goveda kupaju. Svinje treba čak "goniti" u najbližu čistu vodu (baru, potok, jezerce) da bi se okupale. Jun je mjesec kad mali prasići dolaze na svijet, pa krmačama treba obezbijediti mirno mjesto i svu potrebnu njegu.
Gradina (bašta) se brižljivo okopava i zaliva. Razređuju se i razmeštaju vreže od tikava, krastavaca i bostana. Bere se boranija i mladi grašak. Kuhinjska zelen može da se sije po drugi put.
U pčelinjaku je sezona u jeku, jer upravo u junu u prirodi ima najviše polena. Prvo je vrijeme za rojenje i obilnu "žetvu" meda.
Juni u pčelinjaku znači mjesec vrcanja, formiranja umjetnih rojeva i rojenja
Kad se med istrese iz saća, pčelari ponovo stavljaju prazne ramove, da bi ih pčele opet napunile. U drugoj polovini mjeseca poželjno je seliti košnice na mjesta veće nadmorske visine ili u blizinu usjeva industrijskih biljaka. Isti period pogodan je i za zamjenu stare matice mladom, obično poslije bagremove paše. Pelagić inače za pčelinjak koristi turcizam kovanluk.
Svilene bube prave čahure iz kojih će se izleći leptiri, a vlasnicima ostati svilene niti koje treba pažljivo odmotati. Zato se nabavlja material za upredanje, hrastove grančice, metlice i tako dalje.
U voćnjaku je u toku berba jagoda, trešanja i višanja. Pelagić se u svom radu zalaže za savremene metode (polovinom devetnaestog viheka), između ostalog i za proređivanje plodova, kako bi se obezbijedilo krupnije kvalitetnije voće, a izbjeglo pretjerano iscrpljivanje voćki. Ovaj posao rezervisan je za drugu polovinu juna. Za poljoprivrednike uvijek ima posla, u šumi, u kući i oko kuće, na livadi, njivi, u štali.
Tagovi
Autorica