Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Veliki petak
  • 22.04.2022. 17:00

Farbanje jaja u lukovini na dva načina

Prije nego što se krene u kuhanje smese, potrebni su vam najlon čarape, konac i makaze, ali i listići razanog sitnog bilja, trave i cvjetova. Zašto?

Foto: Maja Celing Celić
  • 67
  • 24
  • 0

Na današnji dan mnoge domaćice farbaju jaja.

One starije prethodnih dana brižljivo su ih skupljale iz gnijezda nasađenih kokošaka, a one mlađe i iz gradskih sredina kupile na pijaci ili u marketu. Iako je običaj da za posluženje i darivanje rođacima, prijateljima i "putnicima namjernicima" imamo ona svih mogućih boja, uz obavezno crvenu za "čuvarkuću", sve je više onih koji biraju da jaja farbaju u lukovini.

Svojevrsna šara

Listići od crnog, pa i crvenog luka bi se skupljali danima ranije. Dan prije potrebno je ostaviti lukovinu da prenoći u vodi u loncu. Ali, prije nego što se krene u kuhanje smjese, potrebni su vam najlon čarape, konac i makaze i listići raznog sitnog bilja, trave i cvjetova. Zašto?

Za šare skupite sitne listiće i cvjetove bilja

Te listiće ili cvjetove bi na određen kreativan način postavili na jaje, koji bi davali svojevrsnu šaru, zatim obmotali parčetom najlon čarape, povezali dobro končićem i stavili u lonac sa lukovinom.

Što više ljuski - to bolje

Ponegdje se dodaje još so, biber ili sirće, ali, i bez ovih dodataka, ljuske luka rade svoj posao. Što više ljuski, to jasnija boja, od narandžaste do cigla boje. 

Postoji još jedan način, nakon što jaje obrišete vlažnom krpom u isječene ljuske crnog luka uvijte jaja, pa onda u najlon čarapu. Ponovo u šerpu sa lukovinom stavite tako uvijena i kuhajte.

Što više ljuski, to jasnija boja

U oba slučaju, kada su jaja kuhana i ohlađena, skinete čarapu sa listićima i cvetovima i premažite mašću ili uljem da bi se sijala.

Nema ništa ljepše od pravih domaćih uskršnjih jaja u lukovini!


Tagovi

Farbanje jaja Uskrs Veliki petak Lukovina


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...