Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crtica sa Sajma
  • 27.05.2022. 17:00

Današnja djeca ne znaju šta je krava, a veterinari neće na selo?

Kako se djevojčica od četiri godine prvi put suočila s bikom od 1.500 kilograma

Foto: Julijana Kuzmić
  • 149
  • 62
  • 0

Sajam je, a na Sajmu - sve. Više publike nego u doba korone, cijeli događaj sasvim drugačiji. Dovoljno za one koji prodaju, kupuju, razgledaju ili jednostavno iz radoznalosti dolaze na ovu veliku i omiljenu manifestaciju.

Djecu, po pravilu, najviše zanimaju životinje. U odjeljku s kravama, dječačić se, po mišljenju roditelja, suviše približio ogradi, tako da su ga odmah odnijeli dalje, uprkos njegovom glasnom protestovanju. Čim se mlada porodica udaljila, dvojica sredovječnih pajtaša, koji su gledali cijeli incident, prasnuše u smijeh. 

"Jesi li vidio kako su pobjegli, k'o iz praćke!", reče jedan.

"Ova današnja djeca ne znaju šta je krava. Svaka kuća u našem šoru je imala konje, krave, bikove, a već svinja i živine, ne pitaj. Hranili smo životinje, čistili oko njih. Kol'ko me je puta bik gurnuo il' krava nagazila papkom, pa, šta mi fali" A sad, gledaj i ne prilazi, k’o da je lav, a ne tele", čudi se drugi.

Buduća veterinarka

"A, moja najmlađa se nikad nije bojala. S djedom ulazila u tor, u svinjac, u štalu. Sve radila oko stoke, pomagala kad se krava teli. Zato sad i studira veterinu. Sjećaš se kad nam je pobjegla na jednom sajmu, baš ovdje? Kad je imala nepune četiri godine", prisjeća se prvi.

Razgovori stočara na Sajmu (foto: V. Stapić)

"Kako da se ne sjećam, ogovaralo me cijelo selo, 'izgubio ćerku na Sajmu'. Ta znaš, bili smo mladi, naročito ja."

"A popili. Naročito ti."

"Nisam ja tol'ko ni popio, kako je ona brzo šmugnula u gužvu. Samo mi je pustila ruku i nema je. Viči, traži, odmah sam se sjetio gdje je, kod krava. Mi tamo, a moje zlato trči kod bika od tonu i po i viče 'kravice, slatka kravice!' Bik vezan sa četiri lanca, stra'ota jedna, da je nogu pomjerio, nagazio bi je! Jedva je uhvatih. Rastrčalo se i obezbjeđenje, izgrdili me k'o vašku, sve su mi se uši crvenile.

Teško meni, mislio sam, dospijeću u novine! Odmah sam se pokupio sa Sajma, bilo me sramota, nosim ćerku, grdim je što je pobjegla, a ona samo 'pusti me, 'oću kod mile kravice!' Ništa se nije uplašila, a tek je naučila da kaže 'r' kako treba", prepričava otac nestašne djevojčice.

"Istina je. Ti si se prestravio, odma' ti izvjetrilo sve što si popio. A ona, k’o da ništa nije bilo", komentariše drugi.

"Uvijek se sjetim toga kad vidim djecu na Sajmu."

U selo se ne vraća?

"I kako joj sad idu studije?"

"Treća godina, sve ispite daje", hvali se prvi.

"A 'oće li nazad u naše selo kad završi?"

"Teško", reče sa beznadežnim izrazom lica. 

Trenutak tišine u kome svako misli svoje misli.

Nego, tu je ona negdje, volontira, znaš, ne može bez Sajma. Pozvala nas je na kafu kad sve razgledamo.

"Pa 'ajd da idemo", predloži drugi.

"Samo, kazala je da budemo trijezni, tu će biti i profesori, pa da je ne brukamo."

"Onda ćemo na pivo poslije."

Odoše. 

Ogradama iza kojih su životinje prilaze nove generacije, tek izašle iz kolica za bebe. Posmatraju, postavljaju pitanja, poneko priđe, neko bi možda pomilovao "slatku kravicu", roditelji fotografišu, a goveda prate cijelu gužvu nezainteresovanim pogledima krupnih očiju. 


Tagovi

Sajam poljoprivrede Veterinarka Krava Deca na Sajmu Bik od 1.500 kilograma


Autorica

Gordana Perunović Fijat

Više [+]

Diplomirana pravnica, novinarka, autorica tri romana i pjesnikinja u ilegali. Surađivala je s raznim redakcijama i portalima. Poseban interes pokazuje za život žena na selu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P