Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hercegovačko smilje
  • 26.05.2017. 08:00

Žetva se bliži, cijena smilja i dalje nepoznata

Smiljarima ostaje špekulirati o tome hoće li prodati smilje otkupljivačima kao sirovinu po cijeni koju oni im diktiraju, ili će destilirati ulje pa ga zatim pokušati prodati.

Foto: Facebook/Smilje Hercegovina Grude
  • 519
  • 35
  • 0

Do žetve smilja ostalo je manje od mjesec dana, a otkupna cijena tog tzv. hercegovačkog zlata i dalje je nepoznanica. I dok je prošle godine u isto ovo vrijeme među proizvođačima smilja vladalo nezadovoljstvo što je otkupna cijena pala s 5 na 3 KM, ove godine su proizvođači bijesni jer još uvijek ne znaju kome prodati zelenu masu, navode na grudeonline gdje su kontaktirali veće otkupljivače u Hercegovini. No, oni im nisu ustupili nikakvu informaciju o otkupnoj cijeni, a nisu mogli ni potvrditi da li će uopće vršiti otkup i u kojim količinama.

Više će znati iza 1. lipnja

Kazali su da bi trebalo biti nešto otkupa, ali da još ništa sa sigurnošću ne mogu potvrditi, ističući da će se više znati iza 1. lipnja.

Ove godine očekuju se i veće gužve oko otkupa smilja budući da se povećao broj proizvođača, a i stariji nasadi trebali bi dati više smilja za razliku od prethodnih godina.

Nezahvalne opcije

Proizvođačima ostaje samo špekulirati o tome hoće li prodati smilje otkupljivačima kao sirovinu po cijeni koju oni im diktiraju, ili će destilirati ulje za sebe pa ga zatim pokušati prodati. Sudeći prema prošloj godini i jedna i druga opcija pokazale su se nezahvalne. Neki od proizvođača su prodali sirovinu po cijeni koja je bila mnogo niža od očekivane, dok neki i dan danas borbu vode s nemogućnošću pronalaska kupca za svoje ulje.

U svakom slučaju, bitno je samo da će vjerojatno postojati mogućnost otkupa, budući da su se javila nagađanja da velike destilerije koje imaju svoje nasade uopće neće vršiti otkup od malih proizvođača.

Foto: Facebook/Smilje Hercegovina Grude


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Hercegovačko smilje Smilje Otkup smilja Destilat smilja Cijena smilja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97